Így robbantott krátert a Ryugu aszteroidán a Hayabusa2

A japán szakértők közzétették a második mintagyűjtés előkészületei során készített videót.

Így robbantott krátert a Ryugu aszteroidán a Hayabusa2

A japán űrszonda 2018 júniusában érkezett a mindössze 900 méter átmérőjű égitesthez, amelynek felszínén a földi gravitáció mindössze százezred része jellemző. A küldetésnek több fontos célkitűzése is volt, egyrészt nagyfelbontású képek révén tanulmányozni az aszteroida felszínét, másrészt a megfelelő műszerekkel közvetve annak összetételét is vizsgálni. A legizgalmasabb aspektus azonban, hogy a Hayabusa2 mintát is vett az égitest anyagából, amit vissza fog juttatni a Földre, így a szakértők közvetlenül is vizsgálhatják majd, miből áll a Ryugu.

Mintavételre ráadásul kétszer is sor került. Az első során, 2019 februárjában a Hayabusa2 egészen az égitest felszínének közvetlen közeléig ereszkedett le, majd egy apró lövedéket lőtt a bele abba. A kirepülő törmelékből aztán mintagyűjtő tartályába is jutott – legalábbis reméljük. A második akció 2019 áprilisában kezdődött: ennek során a cél a mélyebb rétegekből való mintagyűjtés volt, így a Hayabusa2 egy aprócska ágyút indított útnak, amely az égitest közeléből egy jóval nagyobb méretű, 2,5 kilogrammos lövedéket lőtt az aszteroidába. A lövedék több mint 7000 km/órás sebességgel érte el a felszínt.

Bár a Hayabusa2 a becsapódást az égitest túloldalán, biztonságos távolságban várta ki, az ágyú elindítása után kirakott két kisebb kamerát, amelyeknek jó rálátásuk volt az eseményekre. Bár néhány képet az akció után is közzétett a japán űrügynökség, egy napokban közzétett tanulmányban egy videófelvételen is megmutatják, mi történt a művelet során.

A DCAM3-rendszer két kamerája 1 kilométeres távolságból figyelte a becsapódást, és a felvételen jól látszik, ahogy a felszín elérése után anyag spriccel kifelé a létrejövő kráterből. A Hayabusa2 három héttel később tért vissza a tett színhelyére, hogy 1,7 kilométer magasságból megvizsgálja a becsapódás nyomait. Hamar meg is találta a krátert, mintegy 20 méterre a célzóna közepétől.

A kráter átmérője 17,6 méter, és falai nagyjából 40 centiméterre emelkednek ki a környező felszínhez képest. A becsapódásnyom legnagyobb mélysége 3 méternek bizonyult, vagyis a Hayabusa-2 elég impresszív nyomot hagyott hátra maga után. A kráterperem nem formál tökéletes kört, ami a szakértők szerint egy közeli sziklának köszönhető, amely útját állta a robbanásnak. Egy másik méretes sziklát ugyanakkor elmozdított a becsapódás: ez az 5 méteres kődarab 3 métert mozdult el vízszintesen, és 1 méterrel feljebb került eredeti helyéhez képest.

Galéria megnyitása

A Hayabusa2 2019 júliusában tért vissza újra a kráterhez, hogy a korábbi mintavételnél bevált módon anyagot gyűjtsön a becsapódás helyéről. Ennek során remélhetőleg olyan porszemek és kavicsok kerültek a mintagyűjtő edénybe, amelyek évmilliárdokat töltöttek a Ryugu felszíne alatt.

Az égitest anyagával kapcsolatban ugyanakkor már maga a becsapódás is érdekes információkat szolgáltatott. A szakértők eredetileg azt várták, hogy a kráter formálódásánál elsősorban a felszín strukturális egysége lesz a meghatározó, de a felvételekből az látszik, hogy a folyamat során elsősorban a gyenge gravitáció irányította az a anyag viselkedését. Ez viszont azt jelenti, hogy a felszín szemcséi rendkívül lazán kötődnek egymáshoz, hasonlóan a száraz homokszemekhez. Ez a fajta felszín egyben azt is sugallja, hogy a Ryugun a vártnál gyorsabban, kevesebb mint 100 ezer év alatt teljesen eltűnhet egy-egy új becsapódásnyom, mivel a talaj könnyen átformálódik.

A Hayabusa2 tavaly novemberben elindult hazafelé, és várhatóan 2023-ban juttatja vissza a mintákat bolygónkra, amelyekből remélhetőleg még több információra derülhet fény a Ryugu anyagával kapcsolatban.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap