iGPU terén nem hoznak újítást a Comet Lake-S processzorok?

Eddig nem sok szó esett az iGPU-ról, ám most egy HP dokumentum jóvoltából erről a területről is képet kaphatunk.

iGPU terén nem hoznak újítást a Comet Lake-S processzorok?

Az Intel érkező Comet Lake-S processzoraival kapcsolatban már sok információ látott napvilágot az elmúlt hetek folyamán, ám ezek eddig nem igazán szóltak arról, mi várható iGPU fronton. Nemrégiben ezen a téren is felbukkant némi információ, ugyanis az ismert szivárogtató, @momomo_us rábukkant egy HP dokumentumra, amely a 288 Pro G6 Microtower PC tulajdonságait összegzi, ebben pedig az iGPU-ra is talált utalásokat.

A szóban forgó konfiguráció csak 65 W-os TDP kerettel rendelkező Intel processzorokat fogad, így csak néhány modell közül lehet választani, ahogy azt a lenti táblázat is megmutatja. Az adatokból kiderül, hogy a Comet Lake-S processzorok továbbra is a Kaby Lake sorozatnál megismert HD Graphics 630-as és 610-es iGPU-kat használják, amelyek a Coffee Lake családnál kaptak egy kisebb frissítést, így már HDCP 2.2 és DisplayPort 1.2a támogatással is büszkélkednek. Lényegében ezeket az UHD verziókat viszi tovább az Intel a Comet Lake-S generációra is, amennyiben a HP dokumentumban található információk pontosak – márpedig erre nagy az esély.

Az UHD 630-as iGPU továbbra is 24 EU-val rendelkezik, ami 192 shadert takar, órajelek terén azonban lesz különbség az egyes modellek között. Az UHD 630 a korábbi gyakorlat szerint általánosságban 350 MHz-es magórajelen ketyeg, a boost órajel pedig maximum 1200 MHz-ig skálázódhat. Az egyelőre nem világos, hogy a Comet Lake-S családnál számíthatunk-e órajel-növelésre az iGPU esetében is, de idővel kiderül.

Galéria megnyitása

A másik iGPU az UHD Graphics 610, ami már egy GT1 szintű, mindössze 12 EU-val ellátott megoldás, azaz 96 shadert foghat munkára. Itt a magórajel szintén 350 MHz, ám a maximális boost órajel nem lehet 1050 MHz-nél több. Az UHD 610 a belépőszintű processzorok fedélzetén kap helyet, így például a Celeronok és a Pentiumok használhatják.

A fenti táblázat adatai egyelőre hivatalos megerősítést még nem nyertek, ám jó eséllyel pontosak, hiszen az egyik nagy OEM-től, a HP-tól származnak. Érdekesség, hogy a fentiek alapján megerősítést nyert a korábbi pletyka, azaz a Core i3-as processzorok tényleg négy maggal és nyolc szállal rendelkeznek majd. A Celeron és Pentium modellek esetében nem látunk változás, azaz a Pentiumok továbbra is két maggal és négy szállal, míg a Celerontok csak két maggal és két szállal rendelkeznek.

A Comet Lake-S processzorok várhatóan 2020. április 30-án teszik tiszteletüket a piacon, amennyiben a korábbi információk pontosak voltak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap