Igazolták a 115-ös elem létezését

Az először 2004-ben létrehozott  ununpentium létezését egy svéd és német szakértőket felsorakoztató kutatócsoportnak sikerült megerősítenie.

Igazolták a 115-ös elem létezését

A svédországi Lund Egyetem munkatársai által vezetett nemzetközi tudóscsoport sikeresen igazolta, hogy valóban létezik a 115-ös rendszámú elem. Az egyelőre ununpentium néven futó, 115 protont tartalmazó elemet 95-ös rendszámú amerícium atomok kalciumnyalábbal való bombázása révén állították elő. A kísérletekre a darmstadti nehézion-kutatóközpontban, a GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung GmbH laboratóriumában került sor, és az eredmények megerősítették egy 2004-es orosz-amerikai kutatás eredményeit, amelynek során először sikerült dokumentálható módon előállítani a szupernehéz elemet.

Az új elem felfedezésének és előállításának puszta kihívásán túl a hasonló kísérleteknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy pontosabb információkat szerezzünk az atomok szerkezetével és a szupernehéz atomok tulajdonságaival kapcsolatban. Az ununpentium felfedezését egy nemzetközi bizottság fogja hitelesíteni és ők is fogják elnevezni az új elemet. Elviekben a felfedezés hivatalossá válásához két, egymástól független laboratóriumnak is elő kell állítania az elemet, és hitelt érdemlően bizonyítania, hogy valóban sikerrel járt. Ez utóbbi a periódusos rendszer nehezebb elemei felé haladva egyre nehezebb feladat, hiszen minél nagyobb rendszámú elemről van szó, annál hosszabb ideig tart előállítani, ugyanakkor a felezési idő is egyre csökken, az ununpentium esetében például mindössze 200 ezredmásodperc a leghosszabb, amit mértek. Az elem előállításának tényére ilyen esetekben gyakorlatilag csak a bomlás során kibocsátódó, jellegzetes sugárenergiákból lehet következtetni, vagyis csak azt követően lehet tudni, hogy létezett az atom, hogy megsemmisült.

Ha az ununpentium felfedezését hitelesítik, az két nemrég nevet kapott elem közt kap majd helyet a periódusos rendszerben, a 114-es rendszámú flerovium (Fl), illetve a 116-os rendszámú livermorium (Lv) közt. Ez utóbbi pillanatnyilag a legnehezebb igazoltan létező elem, jóllehet egy-egy alkalommal már a 117-es és a 118-as elem előállítása is sikerült, ezen kísérleteket azonban még meg kell ismételni ahhoz, hogy hivatalossá váljon felfedezésük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward