Igazi háromdimenziós hologramokat generál egy fejlesztés

A cipősdoboznyi eszköz egyelőre egyszerű, 1–2 centiméteres alakzatokat, például pillangókat és smileykat képes létrehozni, amelyek azonban reagálnak az érintésre és idővel hangokat is generálnak majd.

Igazi háromdimenziós hologramokat generál egy fejlesztés

A rendszer az egyik első olyan 3D-képgenerátor, amely ilyen funkciókkal rendelkezik, állítja az egyik fejlesztő, Ryuji Hirayama, a Sussexi Egyetem anyagkutatója. A szakértő és társai a régi katódsugárcsöves televíziók működéséből vették az alapötletet találmányukhoz: az előbbiekben egyetlen nagyon gyorsan mozgó sugárnyaláb „rajzolta ki” a képet, amelyet a folyamat gyorsaságnak köszönhetően kész képként érzékelt a szemünk.

A különleges hologramban egy gyöngy mozog hasonló módon: az apró objektumot ultrahanghullámokkal mozgatják és egy LED-fénnyel világítják meg. Ahogy a gyöngy mozog, a LED fénye változik, a felhasználó pedig csak egy színes képet lát a folyamatból. A polisztirén gömböt a körülötte elhelyezett hangszórók lebegtetik, amelyek működését egy számítógép irányítja. A rendszer a hangnyomás apró változtatásaival csaknem 9 m/s sebességű mozgásra a gyöngyöt, így abból tényleg csak a kirajzolt, térbeli kép látszódik.

A rendszer haptikus visszacsatolást is képes biztosítani. A hanghullámok lassítása révén a felhasználók számára is érezhetővé válnak az azok által keltett apró rezgések. Ennek eredményeként pedig korlátozott interakciók is kialakulhatnak a képpel, a benyúló kéz ugyanis befolyásolja a hanghullámok haladását, és megváltoztatja a gyöngy mozgását. Elviekben a rendszerrel rövidesen akár hangalapú visszajelzések is létrehozhatók lehetnek a hasonló közbeavatkozások során.

A fejlesztés egyelőre csak nagyon apró, egyszerű képeket tud generálni, mivel mindössze egy gyöngy mozgatására képes. Ha a képek mérete nagyobb lenne, a gyöngy nem tudna elég gyorsan mozogni annak teljes kirajzolásához, mondja Hirayama. A jövőben azonban a fejlesztők további gyöngyökkel akarják bővíteni a rendszert, nagyobb és összetettebb képeket hozva létre. Terveik között szerepel az interaktív funkciók továbbfejlesztése is, köztük például az, hogy a tervezett hanghatások kapcsán úgy tűnjön, mintha azok a háromdimenziós képből indulnának ki, nem pedig a hangszórókból.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap