Idegen csillagok kisbolygóöveit fotózta le a Hubble

A Kuiper-övhöz hasonló struktúrák létezése a kutatók szerint erős jele lehet annak, hogy a kérdéses rendszerek kőzetbolygókkal rendelkeznek.

Idegen csillagok kisbolygóöveit fotózta le a Hubble

Egy arizonai kutatócsoport három olyan Naphoz hasonló csillagot kapott lencsevégre a Hubble űrtávcső segítségével, amelyek kiterjedt törmelékkoronggal rendelkeznek maguk körül. A megfigyelt cirkumsztelláris korongok sok tekintetben hasonlítanak a Kuiper-övre, és vizsgálatuk új információkkal szolgálhat a bolygórendszerek kialakulásával és fejlődésével kapcsolatban.

Glenn Schneider és társai a HD 207917, HD 207129 és HD 202628 katalógusjelű csillagokat fotózták le a Hubble spektrográfjával. Mindhárom égitestet törmelékből álló gyűrű öleli körül, amelyek nem protoplanetáris korongok, hanem a bolygóképződésből visszamaradt nyersanyagokból álló struktúrák, amelyek anyagát a csillagszél nyomta ki a rendszer belső régióiból.

A HD 207917 és egy hasonló cirkumsztelláris korong számítógépes modellje

Míg a fiatal csillagok körül az azokba be nem épült anyagból létrejött protoplanetáris korongok viszonylag rövid életűek, hiszen anyaguk nagy része rövidesen bolygócsírákká, majd kisebb-nagyobb égitestekké áll össze, illetve kiszorul a rendszer peremvidékére, a most lefotózott cirkumsztelláris korongok hosszú ideig létezhetnek.

Ez azért lehetséges, mert a rendszer égitestjei közti ütközések folyamatosan új törmelékkel látják el a hasonló öveket. Az ütközések abból gravitációs kölcsönhatásokból adódnak, amelyek egy kettőscsillag vagy a rendszer bolygói nyomán lépnek fel. A Kuiper-övhöz hasonló struktúrák tehát a szakértők szerint erős jelei lehetnek annak, hogy az adott rendszer kőzetbolygókkal rendelkezik.

A vizsgált korongok a Föld irányából nézve megdőltek, ezért jóval könnyebben tanulmányozhatók, mint azok az övek, amelyekre élirányból látunk rá. A kedvező pozíciónak köszönhetően a szakértők azt is megállapították, hogy a korongokban sávok is megfigyelhetők, amelyek többé-kevésbé elkülönülő öveket rejthetnek. A kutatók azt remélik, hogy rövidesen a James Webb űrtávcsővel is pillantást vethetnek ezekre a rendszerekre, még részletesebb képet kapva csillagokat körülölelő korongokról.

A HD 207129 néhány háttérbeli csillaggal

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward