Hűtés nanoszalagokkal

A Vanderbilt Egyetem mérnökei új hűtési eljárást dolgoztak ki az elektronikus felszerelések túlmelegedésének megakadályozására. 

Hűtés nanoszalagokkal

A Vanderbilt Egyetem mérnökei új hűtési eljárást dolgoztak ki az elektronikus felszerelések túlmelegedésének megakadályozására. Deyu Li és munkatársai rájöttek, hogy a bórnitrid nanoszalagok hővezetése akár 45 százalékkal is megnövelhető, ha megfelelő kezeléssel ragasztják össze ezeket. Úgy gondolják, hogy a módszer más vékonyfilm-anyagok esetében is működhet.

Ha két nanoszalagot egymásra helyezünk, azokat a molekulák között fellépő gyenge elektrosztatikus kölcsönhatások, a van der Waals-kötések kapcsolják össze. Hagyományosan az a nézet uralkodik, hogy a van der Waals-felületek között csökken a hővezetés, mivel az ezért felelős fononok szétszóródnak az erők hatására, vagyis azt várnánk, hogy az összetapasztott szalagok hővezetése ugyanakkora vagy rosszabb, mint egyetlen szalagé.

A kutatók eredményei szerint azonban a gyakorlatban ez nem így működik. A kísérletek során a fononok nem mutatták a várt mértékű szóródást, így a hővezető-képesség nem csökkent az összeragasztás hatására, hanem nőtt.

További fontos eredményként szabályozni is tudták a szalagok hővezetését azzal, hogy az érintkező szalagfelületeteket előzőleg különféle oldatokkal kezelték. A kezelés hatása ráadásul visszafordítható: Először izopropil-alkohollal nedvesítették a felületeket, majd összetapasztották a szalagokat és hagyták megszáradni, eredményül ugyanolyan hővezető-képességet kaptak, mint egyetlen szalag alkalmazása esetében. Abszolút alkohollal történő hasonló kezelés után viszont a hővezetés megnövekedett, majd amikor ez utóbbi szalagpárt izopropil-alkohollal is kezelték, ismét egyetlen szalag hővezetési-képességét kapták eredményül.

A módszer egyik első alkalmazási területe a mikroelektronika világa lehet, hiszen itt a számítógépes chipek túlmelegedése állandó és egyre fokozódó problémává vált. Szintén szélesek az alkalmazás lehetőségei különféle nanokompozitok létrehozásakor, ezeket többek közt hajlékony elektronikai műszerek és repülők szerkezeti vázának építésekor használják.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward