Hullámozhatnak a Titán óceánjai

A Cassini űrszonda felvételein fodrozódásra utaló jeleket fedeztek fel a Szaturnusz holdjának szénhidrogén óceánjait vizsgáló kutatók.

Hullámozhatnak a Titán óceánjai

Ha minden igaz, először észleltek hullámokat egy másik égitest óceánjának felszínén a kutatók. Az Idahói Egyetem szakértői a Cassini űrszonda 2012−2013 során készült felvételein több alkalommal is furcsán tükröződő napfényre lettek figyelmesek, amelynek hátterében a tudósok szerint a Titán szénhidrogén óceánjainak fodrozódása állhat.

A Szaturnusz holdján megfigyelt hullámocskák nagyon aprók, mindössze 2 centiméter magasak, a szakértők azonban arra számítanak, hogy a közeljövőben nagyobbakat is észlelhetnek majd, mivel a tavasz beköszöntével a szelek feltámadását várják az égitest északi féltekéjén, ahol az óceánok többsége található.

„Az oceanográfia immár nem pusztán földi tudomány” – mondja Ralph Lorenz, a Johns Hopkins Egyetem bolygókutatója, aki nagyon várja, hogy a Titán „vizei” életre keljenek. A hold metán- és etánóceánjait a Cassini űrszonda fedezte fel, amely azt is igazolta, hogy az égitesten a szénhidrogének összetett körfogása figyelhető meg. Az óceánok anyaga folyamatosan párolog, majd eső formájában visszahullik a felszínre. Ebből kiindulva a kutatók azt várják, hogy szelek, szélrendszerek is léteznek a Titán légkörében.

A légmozgások hatásait azonban mindeddig nem sikerült észlelni a kiterjedt tavakon és óceánokon, amelyek tükörsimaságúnak tűnnek a legtöbb felvételen. Mivel szénhidrogének folyékony állapotban sokkal viszkózusabbak a víznél, jóval nehezebb mozgásra bírni ezeket, így némi fodrozódás létrehozásához is erős szelekre van szükség. A kutatók úgy vélik, hogy a Cassini megfigyeléseinek kezdete óta ilyenek nem nagyon állhattak fenn, a tavasz közeledtével azonban mindez megváltozhat.

Egyelőre a felvételeken mindössze néhány világosabb pixel jelzi a feltételezett hullámok létezését. A fodrozódás további tanulmányozása ugyanakkor nagyban hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy milyen körülmények uralkodnak a Titán „vizein”. Egy esetleges küldetés megtervezésekor pedig minden információ fontos lehet, hiszen ahogy Jason Barnes, a kutatás vezetője fogalmazott, egyáltalán nem mindegy, hogy a Titánra küldött, annak egyik tengerében landoló szonda „csobban vagy szétplaccsan”, amikor eléri felszínt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward