Honnan tudhatjuk, hogy állunk járványilag?

Aatish Bhatia fizikus látványos interaktív grafikonja azt mutatja meg, hogy mely országoknak sikerült eltérniük az exponenciális növekedési görbétől, ami a betegszámok alakulását illeti, és melyek vannak továbbra is ezen az úton.

Honnan tudhatjuk, hogy állunk járványilag?

Mostanra bizonyára mindenki kismillió grafikont látott a COVID-19-járvány alakulásáról, és azt is tudja, hogy egyelőre igazából senki sem képes pontosan megmondani, hogy mi várható a következő hetekben-hónapokban, és mikorra számíthatunk arra, hogy a járványnak legalább az első – és remélhetőleg fő – hulláma levonul. Van azonban pár dolog, amire alapozhatunk, egyrészt a korábbi járványok alapján, másrészt azon pár ország adataiból, amelyek már átestek ezen a hullámon.

Az egyik ilyen tény, hogy a kibontakozása során exponenciális növekedés a jellemző, ez azonban csak egy darabig tartható fenn, a betegség terjedése ugyanis idővel mindenképp lelassul. Vagy mert a vírus kifogy a megfertőzhető emberekből, vagy mert működni kezdenek a járványügyi intézkedések. Az exponenciális növekedési időszak közepette azonban nagyon nehéz megmondani, hogy az meddig fog tovább folytatódni és mikor kezd el laposodni a görbe.

Ennek könnyebb vizualizálására készítette el Aatish Bhatia az fent látható interaktív grafikont, amelyhez Henry Reich fizikus, a népszerű minutephysics Youtube-csatorna készítője állított össze egy informatív videót.

Az országokra szűrhető grafikon függőleges tengelyén az újonnan megerősített esetek száma szerepel, a vízszintesen a teljes megerősített esetszám (mindkettő logaritmikus skálán), az időt pedig az ábrázolt görbe animált haladása érzékelteti. Ilyen módon ábrázolva az exponenciális növekedés szakasza egyenesként tűnik fel az ábrán, és így könnyebben érzékelhető, ha valamelyik ország elkezd letérni erről az útról (Pl. ahogy Kína vagy Dél-Korea esetében már megtörtént). Vagyis hamar látszik, ha a járvány mérséklődni kezd, például mert elkezdik érzékeltetni hatásukat a fizikai távolságtartásra bátorító intézkedések.

Arra kérdésre Bhatia grafikonja sem ad választ, hogy melyik régióban mikor fog tetőzni a járvány. Viszont kiválóan összevethetővé teszi a különböző országok nagyon eltérő nagyságrendű esetszámainak változási ütemét, ami a jelek szerint kezdetben mindig igen hasonló trendeket követ. És az ábra egyre informatívabb lesz, ahogy telik az idő és új adatokkal frissül. (Érdemes eljátszani vele, a jobb oldalon található panel révén az országokra szűrésen túl hasonló módon a halálozási trendek is megjeleníthetők, és lineáris skálán is ábrázolhatók a görbék.)

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap