Homokviharok vannak a Titánon

A Cassini adatai alapján a Szaturnusz holdjának egyenlítői régiójában óriási viharok tombolnak.

Homokviharok vannak a Titánon

A felfedezéssel, amelyről a szakértők a napokban számoltak be a Nature Geoscience lapjain, a Titán a Föld és a Mars után a harmadik égitest a Naprendszerben, amelyről tudjuk, hogy rajta léteznek a homokviharok. A Titán csak azért is nagyon izgalmas a szakértők számára, mert nagy mértékben hasonlít a Földhöz. Ez a Naprendszer egyetlen ismert holdja, amely kiterjedt, sűrű légkörrel rendelkezik, és az egyetlen másik égitest rendszerünkben, amelyen nyílt folyadéktömegek léteznek.

Míg azonban a Földön ezek a tavak és folyók vízzel vannak tele, a Titán „vizeit” folyékony metán és etán alkotja. A szénhidrogének ugyanakkor a földi víz körfogásához hasonló rendszerben cirkulálnak a holdon is: a tavakból elpárolgó anyagok felhőkbe gyűlnek össze, majd eső formájában a felszínre hullanak. A Titánon a földihez hasonló évszakok is vannak, és a jelek szerint a nap-éj egyenlőség környékén intenzív metánviharok alakulhatnak a trópusi övezetben, amelyek közül a Cassini a Szaturnusz rendszerében töltött 13 éve során többet is megfigyelt.

Galéria megnyitása

A szonda adatai között azonban egy másik fajta légköri jelenség is megbújt: a szakértők ugyanis a Cassini infravörös felvételeinek tanulmányozása közben három fényes, szokatlan egyenlítői foltot vettek észre a 2009-es nap-éj egyenlőség idején a holdon. A kutatók először azt hitték, hogy a viharokat jelző metánfelhőket látják, amikor azonban közelebbről is megvizsgálták azok helyét, arra jutottak, hogy ebben az évszakban ezekben a régiókban nem képződhetnek felhők.

Pláne nem 10 kilométeres magasság környékén, ahol az újonnan felfedezett foltok voltak, mondta el Sébastien Rodriguez francia csillagász, a kutatás vezetője. A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy ezek a foltok átmeneti jellegűek, csak pár óráig, és legfeljebb pár hétig léteznek, és bár a felszín közelében vannak, határozottan légköri jellegűek. A modellek alapján úgy tűnt, hogy a jelenség mögött apró, szerves szemcsék felhője állhat, és mivel a foltok pontosan a Titán egyenlítői homokdűnéi fölött jelentek meg, a szakértők azt tartják a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy homokviharokat fotózhatott a Cassini.

A kutatók elmondása szerint bár ez az első alkalom, hogy képi bizonyítékok is vannak a homokviharok létezésére a Titánon, azok jelenléte egyáltalán nem meglepő. Amikor a Huygens egység 2005 januárjában leszállt a hold felszínére, a mérések szerint maga is egy kisebb porfelhőt emelt a légkörbe, vagyis a felszíni szemcsék bizonyosan képesek a levegőbe emelkedni. A Cassini által fotózott viharok persze ennél sokkal intenzívebbek és nagyobbak, és méreteik azt sugallják, hogy a Titánon a felszíni szelek időnként elképesztően felerősödnek, a por és a homok hasonló körforgását téve lehetővé az égitesten, ami a Földön és a Marson is jellemző.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap