Holdra szállós programajánló a hétvégére

Ötven évvel ezelőtt, a koordinált világidő szerint 1969. július 21-én hajnali 2:56-kor lépett először ember a Hold felszínére.

Holdra szállós programajánló a hétvégére

Neil Armstrong és Buzz Aldrin – aki 19 perccel később maga is leereszkedett a felszínre –, illetve a Hold körül keringő Columbiát vezérlő Michael Collins történelmi tettére világszerte különféle rendezvényekkel emlékeznek meg. A Washington-emlékművet például egy fényjáték keretében egyenesen holdrakétává „öltöztették” ez alkalomból. De nem kell az Egyesült Államokig menni ahhoz, hogy érdekes programokon vehessünk részt a hétvégén az évfordulóra emlékezve, hiszen szerencsére idehaza is akadnak lehetőségek erre. Teljességre nem törekvő ajánlónkban három érdekesnek ígérkező budapesti programra hívjuk fel a figyelmet.

Holdséta ’69 – MCSE

A Magyar Csillagászati Egyesület előadásokat és távcsöves bemutatót rendez az esemény alkalmából július 20-án 21 órától az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. Először Kereszty Zsolt tart előadást Holdi meteoritok címen (a helyszínen meteoritok vásárlására is lesz lehetőség), majd Mizser Attila beszél A Hold meghódításáról. A Hold távcsöves megfigyelése egy órával holdkelte után, várhatóan 23:39 körül kezdődik, de az este folyamán lehetőség lesz a Jupiter és a Szaturnusz észlelésére is.

Részletes program, regisztráció.

Back to the Moon – Puli Space Technologies

A megemlékezésekből a magánűripar sem marad ki: a Puli Space a Magyar Bolygóközi Társasággal és a Moon Village Association-nel (Holdfalu Egyesület) közösen tart nemzetközi konferenciát július 21-én – stílusosan a margit-szigeti Holdudvarban. Az angol nyelvű rendezvény 13:30-tól kezdődik és este 20 óráig tart. A konferencia keretében az Apollo-program felidézése mellett a jövőről is szó esik majd, hiszen az előadók a közeljövő robotikus felderítőexpedícióiról is beszélnek, illetve arra is kitérnek, hogy mi várható a következő 50 évben fél évszázadban a ciszlunáris gazdaságban. A konferencián többek közt Giuseppe Reibaldi, a Moon Village Association elnöke, John Thornton, a NASA-val nemrégiben leszerződött Astrobotic vezetője és Gernot Grömer, az Osztrák Űrfórum vezetője, több szimulált marsküldetés szervezője is felszólal majd.

Részletes program, regisztráció.

 

Galéria megnyitása
Forrás: Vasarely Múzeum

VASARELY + HOLD 50 – Vasarely Múzeum és Esernyős

Végül következzen két egymáshoz kapcsolódó kiállítás, amelyek a művészet és a világűr kapcsolatára épülnek. Az óbudai Vasarely Múzeumban szeptember 22-ig tekinthető meg a Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr című tárlat, amely Victor Vasarely űrkutatáshoz és a világűrhöz kötődő művei és más, a Holddal és a világűrrel kapcsolatos műtárgyak mellett korabeli űrhajózási eszközöket, és az első két holdra szállást megörökítő archív felvételeket mutat be. Július 20-án 19 órától a Múzeumban Almár Iván csillagász, Egressy Zoltán író, Gyémánt László festőművész, Hermann Veronika irodalomtörténész és Orosz Márton kurátor beszélget a témáról. 21 órakor pedig a szomszédos Esernyős Galériában nyílik kiállítás a Magyar Plakát Társaság tagjainak erre az alkalomra készített műveiből, ez a tárlat augusztus 30-ig látható.

Részletes program.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap