Hőkamerával azonosítanák a részegeket

A görög kutatók által kidolgozott módszer azon a tényen alapul, hogy az alkohol hatására kitáguló bőr alatti erek megváltoztatják az arcbőr egyes területeinek hőmérsékletét.

Hőkamerával azonosítanák a részegeket

Egy görög informatikusokból álló kutatócsoport közzétett egy tanulmányt az International Journal of Electronic Security and Digital Forensics oldalain, amelyben azt részletezik, hogyan lehetne két algoritmus és hőkamerák kombinálása révén felismerni a közterületen tartózkodó részegeket.

A módszer alapvetően azon a tényen alapul, hogy az alkohol hatására kitáguló bőr alatti erek megváltoztatják az arcbőr egyes területeinek hőmérsékletét. A kutatók vizsgálatai alapján a részegek orra például felmelegszik, míg homlokuk hűvösebb marad.

Az algoritmusok tehát az arc egyes régióinak hőmérsékletét elemzik a hőkamera felvételeinek segítségével, és a mért adatokat összevetik egy józan, illetve alkoholos befolyásoltság alatt álló alanyok adatait felvonultató adatbázissal, valamint a célszemély testének más pontjain mért hőmérsékletekkel is.

A szakértők által végrehajtott tesztkísérletek során a vállalkozó szellemű önkéntesek húsz percenként egy pohár sört hajtottak fel (összesen négyet), és minden egyes pohár után, illetve az utolsó sör után húsz perccel is infravörös felvétel készült az arcukról. A módszer úgy tűnik, hogy tényleg működőképes, és a tervek szerint közterülteken, középületekbe vagy repülőterekre való belépéskor alkalmaznák a zűrösebb látogatók kiszűrésére. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward