High-tech úszódresszek

A szuperhősök és az úszósztárok közös ismertetőjegye az utóbbi években a speciális öltözék, amely segít kihozni képességeikből a maximumot, sőt, néha annál többet is. 

High-tech úszódresszek

A szuperhősök és az úszósztárok közös ismertetőjegye az utóbbi években a speciális öltözék, amely segít kihozni képességeikből a maximumot, sőt, néha annál többet is. A FINA 2009-ben végül betiltotta az egészalakos, cáparuhának is nevezett, high-tech dresszeket, és a Northwestern kutatói most tanulmányt is megjelentettek arról, hogyan befolyásolta az úszók teljesítményét a különleges ruházat.

Az első csodadresszeket 2008 februárjában mutatta be a Speedo: a NASA segítségével kifejlesztett, poliuretánból készült ruha taszítja a vizet, és összeszorítja a testet, főleg a törzset és a combot, így áramvonalasabb külsőt kölcsönöz. A hatás nem maradt el: 2008. február 18-tól a pekingi olimpia kezdetéig összesen 52 világcsúcs született, és ebből 48-at a Speedo LZR Racer nevű modelljében úsztak. A pekingi olimpián 25 világcsúcs született, ebből 23 LZR Racerben, és a 32 aranyéremből 29-et a Speedo dresszét viselők vihettek haza.

A FINA 2009 elején próbálta szabályozni a dresszkérdést, de végül minden modellt engedélyeztek a római világbajnokság előtt, ahol addig példa nélküli módon összesen 43 világcsúcs született, a 40 úszódöntőből 27-ben világcsúccsal nyertek! A cáparuha végét a 2009 decemberében rendezett isztambuli rövidpályás Eb jelentette, ott úszhattak a versenyzők utoljára egész testet borító dresszben. 2010 eleje óta normál medencében mindössze két világcsúcs született, rövidpályán további öt. A különbség jelentős, a kutatók biztosak voltak benne, hogy a dressznek jelentős szerepe volt az eredményekben.

Annak megállapítására, hogy mekkora szerepet tölthettek be a cáparuhák a világcsúcsokban, a kutatók elemezték az 1990 és 2010 közötti versenyeredményeket, és összevetették különféle atlétikai sportágak eredményeinek fejlődésével. A vizsgálatban figyelembe vették az edzésmódszerek hatékonyságának növekedését, a szabályok változásait, a nemi eltéréseket, az egyéni tehetséget és sok egyéb tényezőt, és igyekeztek kizárni azokat az eseteket, amikor ezek valamelyikének volt köszönhető a kimagasló eredmény. Mindezeket kizárva statisztikailag bizonyították, hogy a cáparuha valóban jelentősen növelte az ezt viselő úszók teljesítményét, szinte behozhatatlan előnyökhöz juttatva őket.

Valószínűleg nem kell sokat várnunk az újabb világcsúcsözönre, a Speedo ugyanis újabb nagy dobást jelentett be: december elején bemutatták a Fastskin3 modellt, amely a fejlesztők szerint a víz alatt 16,6, a víz felett pedig 5,2 százalékkal csökkenti az úszók közegellenállását. A FINA januártól engedélyezte a termék használatát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward