Hét perc terror

A Curiosity űrszonda augusztusi marsi landolása a küldetés legrizikósabb részének számít.

Hét perc terror

A tervek szerint közép-európai idő szerint 2012. augusztus 6-án 7:31-kor landol a Marson a Curiosity űrszonda, ahol várhatóan legalább egy marsi évig (23 földi hónap) fog dolgozni. Többek közt kémiai vizsgálatokat végez majd, keresi az élet nyomait, tanulmányozza a bolygó légkörét és geológiáját, valamint adatokat gyűjt és előkészíti a terepet az emberi felfedezők számára. A leszállási procedúrát a NASA mérnökei csak hét perc terrorként emlegetik, és közzé is adtak róla egy kellően drámai kisfilmet.

A rendhagyó landolás talán a küldetés legrizikósabb részének számít. A marsjáró 890 kilogrammos tömegét valahogy keresztül kell juttatni a légkörön, amely ahhoz pont elég sűrű, hogy gondokat okozzon, viszont ahhoz meg túl ritka, hogy kellően lelassítsa a belépő objektumokat. A biztonságos leszálláshoz kell tehát egy hőpajzs, amely a kezdeti lelassulást során védi a szerkezetet, a következő útszakaszon egy ejtőernyő segítségével ereszkedik tovább a szonda, majd az utolsó szakaszon be kell gyújtani a rakétákat is, hogy puhán érjen földet.

Őrülten komplikált terv ez, de visszatekintve tulajdonképpen nem őrültebb, mint a Spirit és az Opportunity „pattogó labdás” landolása volt. (A Curiosity ehhez a megoldáshoz túlságosan is nagy tömegű.) Érdekes, hogy a Marsra leszállni sokkal nehezebb, mint a Földre vagy a Holdra: a sűrű légkör és a nem létező légkör közti átmenetek okozzák a földi mérnökök számára a legnagyobb kihívást.

Az új landolási technika minél magasabb szintre fejlesztése nagyon fontos előkészítője az emberi expedícióknak is, mivel minden bonyolultsága ellenére jóval egyszerűbb és pontosabb a korábbi megoldásoknál.

A leszállás eseményeit a Földön 14 perces késéssel követhetjük majd figyelemmel, így mire számunkra megkezdődik a landolási procedúra, a szonda szerencsés esetben már túl lesz a nehezén.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward