Hemoglobin nélkül élnek a jéghalak

Az antarktiszi vizek mélyén honos jéghalak vérében nincs hemoglobin, és nincsenek vörövérsejtek. Egy tokiói tengeri akvárium kutatóinak elsőként sikerült fogságban szaporítani az állatcsoport egyik fajának képviselőit. Remélik, hogy a januárban világra jött kis jéghal vizsgálata révén választ kaphatnak a faj és rokonait övező rejtélyekre.

Hemoglobin nélkül élnek a jéghalak

A gerincesek vérében a vörövérsejtekben található, hemoglobin nevű protein felelős az oxigén transzportjáért. Sokáig úgy hittük, hogy ez minden gerincesre jellemző, általános érvényű igazság. Létezik azonban néhány mélytengeri halfaj, amelyek kivételnek tűnnek. A sügérek egyik családjába (Channichthyidae), az ún. jéghalak közé tartozó fajok vérében sem hemoglobin, sem vörösvérsejtek nem találhatók. Az Antarktisz körüli vizekben honos fajok egyikét, a pöttyös jéghalat (Chionodraco rastrospinosus) a tokiói Sea Life Park kutatóinak elsőként sikerült fogságban szaporítani.

A pöttyös jéghalnak nincsenek pikkelyei, vére pedig víztiszta, mivel mint már említettük, nem tartalmaz hemoglobint. Természetes élőhelyén nagyjából egy kilométerre a felszín alatt él. A szakértők azt remélik, hogy a januárban világra jött kis jéghal vizsgálata révén választ kaphatnak a fajt és rokonait övező rejtélyekre. A jéghal nagyjából másfél év alatt éri el végleges, 30-50 centiméteres hosszát, és 12 évig is elél. Az ifjú utód egyelőre alig pár centis, és lárva formában él.

A kutatók értetlenül állnak a rejtély előtt, hogyan lehet képes a jéghal szervezete hemoglobin nélkül funkcionálni. Egy egyelőre ellenőrizetlen elmélet szerint elképzelhető, hogy szokatlanul nagy szíve segíthet neki ebben, és a vérplazma vette át az oxigénszállítás feladatát. Pikkelyek hiányában továbbá az sem kizárt, hogy az állat bőrön keresztül is vesz fel oxigént a sarkvidék oxigéndús vizéből. A kutatók többsége úgy véli, hogy a jéghalak élőhelyéül szolgáló mélytengeri kürtők gazdag élővilága 65 millió évvel ezelőtt, tehát közvetlenül a dinoszauruszok kihalását okozó feltételezett kataklizmát követően indulhatott virágzásnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward