Hazugság, szemtelen hazugság

Szinte mindenki füllent az internetes társkereső oldalakon, de közülük is az alacsony és kövér emberek hazudnak a legtöbbet

Hazugság, szemtelen hazugság

A Scientific American magazin nemrég megjelent cikkében azt olvashatjuk, hogy az online társkereső szolgáltatásokat igénybe vevő legtöbb ember nem mond igazat, amikor leírja önmagát.

A világ egyik legismertebb viselkedéskutatója, Robert Epstein szerint az emberek 90 % füllent, amikor önmagát jellemzi. A Michigan Egyetem kutatási eredményei megerősítik Epstein állítását, ugyanis felfedték, hogy az alacsony vagy túlsúlyos emberek hajlamosabbak kisebb-nagyobb füllentésekre.

A férfiak többsége általában magasabbnak adja ki magát, mint amilyen valójában. A nők pedig az életkoruk előrehaladtával mindinkább a testsúlyukból hajlamosak egyre többet lefaragni. Míg egy, a húszas éveiben járó nő csak 2-3 kg-ot tagad le testsúlyából, ugyanakkor például a harmadik X-en túl már 7-8 kg-ot is eltitkolnak. Meglepő módon, a férfiak igen kevés hányada, mintegy 13 %-uk titkolja el, hogy nős. Azonban annál többet füllentenek képzettségüket, vagyoni helyzetüket, magasságukat vagy korukat illetően. A nők ezzel szemben leginkább súlyuk, megjelenésük és koruk megadásakor nem mondanak igazat.

Epstein kutatása azt is megerősítette, hogy a társkereső oldalakon nem igazán foglalkoznak azokkal, akik nem mellékelnek képet magukról. Érdekesnek találta azonban, hogy a megkérdezettek mindössze 1%-a találta kevésbé vonzónak ezeket a hirdetéseket. Kétségkívül a magukat 29 és 34 év közöttinek mondó nők a legkelendőbbek. Azonban azt is láthatjuk, hogy túl sokan sorolják magukat ebbe a kategóriába, ami statisztikailag lehetetlen.

Ennek az az oka, hogy az említett korosztályba tartozó hölgyek a legkapósabbak. Bizonyos korú nők igen vonzónak tűnnek a férfiak számára, valószínűleg azért, mert a mindennapi kultúránkban kevesebb előítélet fűződik az adott korosztályhoz – véli Epstein.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward