Hazaindul a Hayabusa–2

Japán rendkívül sikeres űrszondája a következő napokban búcsút int az általa másfél éven keresztül vizsgált Ryugu aszteroidának.

Hazaindul a Hayabusa–2

A japán űrügynökség bejelentése szerint november 13-án hivatalosan véget ért a küldetés kutatási szakasza. A Hayabusa–2 a következő napokban lassan eltávolodik a Ryugutól, miközben búcsúmegfigyeléseket végez, majd november 18. környékén bekapcsolja ionhajtóművét, és megkezdi a hazautat. A szonda fedélzetén (remélhetőleg) értékes mintákat szállít az kisbolygó anyagából, amelyeket jövő decemberre juttathat vissza a Földre.

A Hayabusa–2 kétszer kísérelt meg mintát gyűjteni a Ryugu felszínéről. Először február 21-én lőtt bele egy kisebb lövedéket közelről az égitestbe, hogy a felszálló törmelékből mintagyűjtő tartályába is jusson, majd július 11-én is megtette ugyanezt. Utóbbi mintagyűjtést egy robbantási művelet előzte meg, amellyel a szonda új krátert hozott létre az aszteroidán, így annak mélyebb rétegeiből is a felszínre kerültek anyagok, amelyekből remélhetőleg szintén sikerült begyűjteni valamennyit. Hogy pontosan miből és mennyit szedett össze a Hayabusa–2, az persze csak akkor fog kiderülni, ha a mintagyűjtőket vizsgálni kezdik a földi kutatók. Az mindenképp biztató, hogy a maguk a gyűjtési műveletek hibátlanul zajlottak.

Galéria megnyitása

A szonda a Ryugunál töltött másfél éve alatt persze mást is csinált, rengeteg fotót készített, különféle méréseket végzett, és három landolóegységet is lebocsátott az aszteroidára, amelyek felszíni megfigyeléseket végeztek. A küldetés tehát rendkívül sikeres és izgalmas volt, és komoly kockázatokkal is járt, hiszen a februári mintagyűjtő akció után minden további lépést a korábbinál is gondosabban kellett mérlegelni, nehogy veszélybe kerüljön az űreszköz, és vele együtt a fedélzetén található minták.

A Hayabusa–2-nek három és fél évébe telt, mire elérte a Ryugut, a visszaút azonban a projektben résztvevő, a mintákat óriási kíváncsisággal váró kutatók megkönnyebbülésére jóval rövidebb lesz. A Föld és a Ryugu ugyanis jelenleg sokkal közelebb van egymáshoz, mint 2014-ben volt, így várhatóan alig egy év alatt hazaér a szonda.

Az űrszonda már a nyáron megkezdte a „csomagolást”, mintagyűjtőit ugyanis már ekkor áthelyezte a Föld légkörébe visszaküldendő kapszulába. Ha a Hayabusa–2 megérkezik bolygónkhoz, ezt a kapszulát leválasztja és az atmoszférába irányítja, ez a csomag pedig várhatóan Dél-Ausztráliában ér földet. A szonda pályafutása azonban ezzel nem ér véget, ellentétben elődjével ugyanis a Hayabusa–2 nem fog visszalépni és elégni a légkörben, hanem dolga végeztével Föld körüli pályán marad, ahonnan a jövőben újabb aszteroidaküldetésekre lehet bevetni.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap