Hatékony fájdalomcsillapítót rejt a kúpcsigák mérge

Egy ausztrál kutatócsoport rájött, hogyan lehet a toxin egyes elemeit szájon át beszedhető gyógyszerekké alakítani.

Hatékony fájdalomcsillapítót rejt a kúpcsigák mérge

Alapvetően változtathatja meg a fájdalomcsillapítás jövőjét egy ártalmatlannak tűnő, ám annál vérmesebb tengeri csiga mérge, ha hinni lehet a Queenslandi Egyetem kutatóinak. A szakértők az Amerikai Kémiai Társaság ülésén jelentették be, hogy több olyan kísérleti hatóanyagot is létrehoztak a kúpcsigák toxinjából, amelyekből biztonságos és hatékony, szájon át alkalmazható gyógyszerek hozhatók létre. Ezen hatóanyagokból olyan fájdalomcsillapítók készíthetők, amelyek erősebbek a morfiumnál, kevesebb mellékhatással bírnak és nem okoznak függőséget.

David Craik vezető kutató elmondása szerint a kúpcsigák mérgéből létrehozott anyagok egy egész sor újfajta gyógyszer kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyekkel a legsúlyosabb, jelenleg meglehetősen nehezen kezelhető, krónikus fájdalmakat lehet majd enyhíteni. Akut fájdalomról akkor beszélünk, amikor az idegrendszert egy olyan sérülés stimulálja, amely idővel elmúlik. A krónikus neuropátiás fájdalmak esetében viszont maga az idegrendszer sérült. Számos kórkép jár ilyen, akár évtizedekig is elhúzódó, visszatérő fájdalommal, amelyet jelenleg csak súlyos mellékhatások árán van remény enyhíteni.

Craik és kollégái éppen ezért olyan fájdalomcsillapító hatású anyagok után kutatnak, amelyek révén kezelhetőbbek lehetnek ezek a problémák. Így akadtak rá a kúpcsigákra is. A tengeri állatok hosszú, hegyes végű reszelőnyelvvel rendelkeznek, amelyen méregtüskék találhatók. A méreg maga több száz különféle mérgező peptid, az úgynevezett konotoxinok keveréke. Az állat a zsákmány megbénítására, illetve védekezésre használja a mérget, amelynek több összetevőjéről is kiderült a kutatások során, hogy kiváló fájdalomcsillapító.

A konotoxinok egyikét, a zikonotidot 2004 óta alkalmazzák a gyógyászatban is. A hatóanyag kiválóan enyhíti a krónikus fájdalmakat, van azonban egy nagy hátránya: egyenesen a gerincvelői folyadékba kell bejuttatni. Ezt általában egy beültetett vagy külső pumpával oldják meg, mindkét verzió esetében azonban komoly fertőzésveszély áll fenn.

Craik kutatócsoportja tehát elsődlegesen olyan más konotoxinok után kutat, amelyek ennél egyszerűbben, szájon át is alkalmazhatók lehetnek. Korábbi kutatásaik során megtalálták annak a módját, hogyan lehet a méreganyagok aminosavakból álló láncait gyűrű alakúvá alakítani. Az így módosított peptidek rendkívül stabilak, és a szervezet enzimjeinek többsége nem bontja őket, fájdalomcsillapító hatásuk ugyanakkor a jelek szerint nem romlik.

Az egyik gyűrűvé alakított konotoxin a laborkísérletek során már egyetlen, szájon át adagolt dózisban is jelentősen csökkentette a patkányok fájdalmát. A szakértők állítása szerint az általuk tesztelt molekula százszor hatékonyabbnak bizonyult a morfiumnál és a gabapentinnél, vagyis a krónikus neuropátiás fájdalmak kezelésére alkalmazott jelenlegi legerősebb szereknél. Az anyag ráadásul nem az ópiát-receptorokhoz kötődik, így nem okoz a morfinszármazékokhoz hasonló függőséget.

„A mellékhatásokról persze semmit sem tudunk, hiszen a hatóanyag emberi tesztelése még hátravan” – mondja Craik, aki szerint ugyanakkor az eddigiek alapján minden remény megvan arra, hogy az anyag használhatónak bizonyul majd a fájdalom enyhítésében. A kutató úgy véli, hogy megfelelő támogatás mellett akár már két év múlva megkezdődhetnek a klinikai tesztek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward