Három porkorongot találtak egy kettőscsillag körül

A furcsa rendszerben még a porkorongok pályasíkjai sem egyeznek, azokban a jelek szerint a káosz ellenére is beindult a bolygóképződés.

Három porkorongot találtak egy kettőscsillag körül

Rendkívül furcsa kettőscsillagra akadtak rá a chilei ALMA rádiótávcsővel vizsgálódó kutatók. Christian Brinch, a Koppenhágai egyetem munkatársa és kollégái két egymás körül keringő csillagot figyeltek meg, amelyek mindegyike külön protoplanetáris koronggal rendelkezik, és a kettőst kívülről is körülveszi egy óriási porkorong. Az IRS 43 katalógusjelű rendszer mindössze 400 fényévnyire van a Földtől.

A kozmosz tele van bolygókkal vagy bolygóképződési korongokkal körülvett csillagokkal. Az elmúlt évek során arra is fény derült, hogy ezen csillagok java kettős vagy többes rendszerek tagja, ami jelentősen megbonyolította a bolygók formálódásával kapcsolatos elképzeléseinket. Ezen teóriák ugyanis alapvetően saját rendszerünkből indultak ki, amely a kettőscsillagokhoz képest viszonylag egyszerű szerkezetű. A szakértők tehát az elmúlt években sokféle leosztást láttak: kettőscsillagokat külön-külön bolygókkal vagy porkorongokkal, és néhány olyan bolygót és korongot is, amelyek a két csillagot közösen, kívülről ölelik körül.

Az IRS 43-hoz hasonlóval azonban eddig senki sem találkozott. A három porkorong már önmagában is egyedi lenne, de ezek ráadásul nem is esnek egy síkba, ami egészen furcsának és szokatlannak hat, mondja Brinch. A rendszer mindkét csillaga nagyjából akkora, mint a Nap és mindkettő rendkívül fiatal égitest. A kis, belső korongok mérete nagyjából megegyezik a Naprendszerével, és ezekben valószínűleg megkezdődött a bolygóképződés, az ALMA felvételein ugyanis ennek közvetett nyomai is láthatók.

Azt ugyanakkor egyelőre senki sem érti, hogyan jöhettek létre ezek a csillagokat külön-külön körülvevő korongok. Ezek láthatóan ugyanazon anyagból állnak, mint a külső korong, azt azonban nem tudni, hogy ezzel folyamatos összeköttetésben állnak-e, vagy korábban szakadtak ki belőle. Lehetséges, hogy a korongok eleve egymástól eltérő síkokban keletkeztek (bár azt nem tudni, hogy ennek mi lehetett az oka), és az is elképzelhető, hogy a rendszer egykor egy harmadik csillagot is tartalmazott, amely kidobódása során szétzilálta a korábbi, szabályos szerkezetet.

Annyi biztos, hogy a három porkorong jelenleg meglehetősen kaotikusan bukdácsol egymás körül, ami lehet állandó állapot, de az is lehetséges, hogy csak átmeneti instabilitásról van szó, amely a következő időszakban lassan kiegyenlítődik majd. Az mindenesetre lenyűgöző, hogy a káosz ellenére a jelek szerint megindult a bolygóképződés a rendszerben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward