Három földszerű exobolygót találtak 40 fényévnyire

A három égitestnek legalább egyike nagy valószínűséggel a törpecsillag élhető zónájában kering, azaz felszínén hőmérséklete alapján lehet folyékony víz.

Három földszerű exobolygót találtak 40 fényévnyire

Három földszerű bolygót fedeztek fel a csillagászok egy mindössze 40 fényévnyire található, rendkívül hideg, apró csillag körül. A három égitest ráadásul olyan távolságban kering központi csillagától, hogy azokon a feltevések szerint akár a földihez hasonló hőmérséklet, és ezzel folyékony víz is lehet, ami az általunk ismert élet egyik alapfeltétele.

A felfedezés különösen jelentősnek számít, mivel a Földhöz hasonló méretű extraszoláris bolygók detektálása nem egyszerű feladat. A kőzetbolygók rendszerint túl aprók csillagukhoz képest, így elvesznek annak fényében. A szakértők szerencséje jelen esetben az volt, hogy a trió központi csillaga nagyon halvány és csillagászati léptékkel mérve nagyon közel van hozzánk. Ez azt is jelenti, hogy a rendszert más műszerekkel tanulmányozva a kutatók a bolygók légkörének összetételével kapcsolatban is méréseket fognak tudni végezni, így képet alkothatnak arról, milyen lehet az égitestek felszíne.

Mindezen okok miatt a szakértők szerint a frissen felfedezett három bolygó jelentheti az eddigi legjobb esélyt arra, hogy a Naprendszeren kívül életet találjanak. A kutatók az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei TRAPPIST távcsövével akadtak rá a bolygórendszerre. A műszert használó belga kutatócsoport a közeli infravörös tartományban vizsgálta az eget, és így akadtak rá a piciny csillagra. A TRAPPIST–1 néven bejegyzett égitest alig nagyobb a Jupiternél, így látható fényben nem észlelhető a Földről. A szakértők más műszerekkel is megvizsgálták az égitestet, és a csillag fényességében bekövetkező periodikus változások nyomán találtak rá a bolygókra.

A három exobolygó közül kettő nagyon közel kering, egyikük 1,5, a másik pedig 2,4 földi nap alatt kerüli meg csillagát. Ezek az égitestek a Föld felszínét elérő sugárzás 2–4-szeresének vannak kitéve, így vélhetően túl forrók ahhoz, hogy folyékony víz legyen a napsütötte felszínükön. Mivel azonban a két bolygó kötött keringésű, azaz mindig ugyanazon oldalát fordítja csillaga felé, lehetséges, hogy sötét oldaluk alkalmas lehet a mi fogalmaink szerinti életre.

A rendszer életre legalkalmasabbnak tűnő bolygója azonban a harmadik égitest, amelynek csillagától való távolságát egyelőre nem sikerült pontosan meghatározni. Az exobolygó 4,5–73 földi nap alatt kerüli meg csillagát, így a kutatás vezetője, Michaël Gillon szerint az élhető zónában keringhet. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy kevesebb sugárzást kap, mint a Föld, bár valószínűleg nem sokkal.

A TRAPPIST–1-hez hasonló törpecsillagokból a teóriák szerint rengeteg van a Tejútrendszerben, ez azonban az első alkalom, hogy a Földhöz hasonló méretű exobolygót detektáltak egy ilyen égitest körül. Mivel a csillag közel van a Földhöz, és fénye is meglehetősen halvány, a piciny bolygók a csillag korongja előtt való átvonulásuk közben jelentős mértékben csökkentik annak relatív fényességét, így ezek hasonló részletességgel lesznek tanulmányozhatók, mint az eddigiek során legtöbbet vizsgált exobolygók, a fényesebb csillagukhoz nagyon közel keringő forró jupiterek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward