Hálópengetők

A pókselyem mechanikai tulajdonságaival kapcsolatban sokféle kutatást végeztek már, rezgési viselkedését azonban mindeddig nem nagyon vizsgálták. Holott egy rendkívül kifinomult kommunikációs eszközről van szó.

Hálópengetők

Bár azzal egy ideje tisztában vannak a kutatók, hogy a pókok hálójuk rezgései nyomán értesülnek arról, ha sikerült zsákmányul ejteniük valamit, a pókháló „zenéjének” tényleges kifinomultsága és összetettsége még őket is meglepte. A pókselyem változatos frekvenciákon képes rezegni, és pengetése révén a potenciális zsákmányon túl más pókokról, és a háló strukturális állapotáról is információkat lehet beszerezni.

Az Oxford , a Strathclyde és a Sheffield Egyetem kutatói aprócska lövedékekkel és lézeres mérőeszközökkel tanulmányozták a pókhálók vibrációját. „A hálószövő pókok többsége nagyon rossz látással rendelkezik, és környezetük érzékelése során gyakorlatilag kizárólag a háló rezgéseire támaszkodnak” – magyarázza Beth Mortimer, a kutatás vezetője. „A selyem rezgésének módja elárulja nekik, hogy milyen zsákmány gabalyodott bele hálójukba, és azt is, hogy a közelben felbukkanó más pókok szóba jöhetnek-e a párválasztás során. A szálak aktív megpendítésével, és a »visszhangok« észlelésével pedig a háló aktuális állapotát is folyamatosan ellenőrizni tudják.”

Ahhoz, hogy a háló mindezen célokra alkalmas legyen, a pókoknak megfelelően fel kell „hangolniuk” azt, vagyis az adott élőhelyhez és a háló pozíciójához kell igazítaniuk a kibocsátott selyem tulajdonságait, a szálak feszességét és kapcsolódási pontok elhelyezkedését, azaz a háló szerkezetét is. A vizsgálatok alapján a pókok a háló legkisebb, nanométeres nagyságrendű rezdüléseit is érzékelik. Ehhez a lábaikon található mechanoreceptorokat használják, amelyek a rezgések hatására deformálódnak, és jeleznek az idegrendszer felé, hogy valamilyen behatás történt.

Mindezen eredmények megerősítik, hogy a pókselyem rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik, mondja Fritz Vollrath, a kutatás egyik résztvevője. Olyan anyagról van szó, amely hihetetlenül erős, ugyanakkor alkalmas arra, hogy a legkisebb jeleket is megbízhatóan továbbítsa. Ezek a tulajdonságok pedig rendkívül hasznosak lehetnek, ha könnyű súlyú rendszereket vagy újfajta érzékelőket akarunk létrehozni, teszi hozzá a szakértő.

A pókselyem különleges mechanikai tulajdonságainak többségével eddig is tisztában voltunk, rezgési viselkedését azonban nem sokan vizsgálták, mondja Chris Holland, a kutatócsoport tagja. Pedig, ahogy az eredmények is mutatják, egy rendkívüli lehetőségeket rejtő kommunikációs eszközről van szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward