Halhatatlan férgek

A Nottinghami Egyetem kutatói bemutatták, hogyan képes egy laposféreg-faj megállítani az öregedés folyamatát és potenciálisan örökké élni.

Halhatatlan férgek

A Nottinghami Egyetem kutatói bemutatták, hogyan képes egy laposféreg-faj megállítani az öregedés folyamatát és potenciálisan örökké élni. A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain publikált tanulmány eredményei talán segíthetnek az emberi öregedés lelassításában, illetve enyhíthetik a sejtek öregedéséből származó problémákat.

Ahogy Aziz Aboobaker kifejti, kétféle planáriát tanulmányoztak, az egyik csoport tagjai belső megtermékenyítéssel szaporodnak, a másik egyedei pedig osztódással. Mindkét csoportra jellemző, hogy regenerációs képességük nem ismer határokat: izmokat, bőrt, beleket, még egész agydúcokat is képesek újranöveszteni.

„Általában amikor az őssejtek osztódnak megkezdődik bennük az öregedés folyamata. Ez azt jelenti, hogy egy idő után több osztódásra nem képesek, így egyre kevésbé alkalmasak az elöregedett egy adott feladatra specializálódott sejtek leváltására testünk szöveteiben. Ennek leginkább szembetűnő jele a bőr elöregedése. A planáriák és őssejtjeik azonban valahogy elkerülik ezt az öregedési folyamatot, így végtelen számú osztódásra képesek” ‒ magyarázza Aboobaker.

A sejtek öregedésének egyik jele teloméra rövidülésében nyilvánul meg. A növekedés és működés érdekében testünk sejtjei folyamatosan osztódnak, hogy pótolják az elöregedett vagy károsodott sejteket. Az osztódás során a génkészlet másolata átadódik a következő generáció sejtjeinek. A genetikai információt a kromoszómák hordozzák, és az ezek végén található „védelmi régiót” hívjuk telomérának. Az osztódás során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ennek mértéke kb. 100 bázis, oka pedig a DNS másolásáért felelős DNS-polimeráz enzimek működési mechanizmusa. Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó telomer régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. A teloméra akadályozza meg azt is, hogy a kromoszóma végei összetapadjanak. 

Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős, a keletkező sejtek életképtelenek és további osztódásra alkalmatlanok lesznek. Ha a teloméra hossza nem rövidül, akkor elméletileg a végtelenségig folytatható az osztódás. Aboobaker elmondása szerint a planáriák felnőtt őssejtjeikben megőrzik ezt a régiót, így elméletileg halhatatlanok.

2009-ben az orvosi Nobel-díjat a telomérák és a telomeráz enzim felfedezéséért kapta Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider és Jack W. Szostak. A telomeráz enzim a sejtosztódást követően újra és újra kiegészíti a csonkolódott telomer szakaszt, ezáltal megakadályozza a sejtek elöregedését. A legtöbb szexuális úton szaporodó organizmusban az enzim csak a korai fejlődés során aktív.

A kutatók azonosították a telomeráz enzim planáriákban megtalálható verziójának genetikai helyét és „lekapcsolták” működését. Ez a telomerák hosszának csökkenéséhez vezetett. Közelebbi vizsgálatakor úgy találták, hogy az osztódással szaporodó férgekben jelentősen megnő a telomeráz aktivitása a regeneráció során, így az őssejtek megőrzik teloméráik hosszát az osztódás során.

A szexuális úton szaporodó férgek azonban nem a teleomeráz enzim segítségével őrzik meg „fiatalságukat”, de a bennük lejátszódó folyamatok egyelőre nem ismeretesek, csak az, hogy ennek ellenére hasonló mértékű regenerációs képességgel rendelkeznek. A kutatók szerint elképzelhető, hogy ezek a férgek előbb-utóbb elkezdenek „öregedni”, de az is lehetséges, hogy ugyanolyan „halhatatlanok”, mint osztódó társaik, csak még nem tudni, hogyan érik el ezt. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward