Habfalú műszívet hoztak létre

Az új rendszer a lágy robotokhoz hasonló módon levegő bejuttatásával bírható mozgásra, és sokkal hatékonyabban működik, mint az eddigi lágy anyagú műszívek.

Habfalú műszívet hoztak létre

Mivel szívátültetésre váró betegből mindig sokkal több van, mint donorszívből, a szakértők évtizedek óta dolgoznak azon, hogyan lehetne más módon, például egy mesterséges szívvel megoldani a problémát. Az eddigiek során általában olyan műszíveket hoztak létre, amelyek alapjában merevek, és egy külső pumpa segítségével biztosítják a vér megfelelő ütemű keringetését. A Cornell kutatói most viszont előálltakegy olyan rendszerrel, amely lágy anyagú, így sokkal alkalmasabb arra, hogy a szív tényleges, pumpáló mozgását utánozza.

Az elmúlt évek során a lágy robotika óriási fejlődésen ment át, és már számos olyan robot létezik, amely a kígyók vagy a polipok karjainak mozgását imitálja. Ezek rugalmas műanyagból készülnek, és sűrített levegővel irányíthatók. Innen vették az ötletet Robert Shepherd és kollégái is, akik azonban hamar rájöttek, hogy a szív túlságosan összetett alakú ahhoz, hogy levegővel feltölthető csövek rákapcsolása révén mozgatható legyen. Ehelyett lyukacsos műanyag habból hozták létre fejlesztésüket, amely eleve tartalmazza a levegő számára szükséges vezetékek hálózatát, hasonlóan ahhoz, ahogy az izmokat átszövik az erek.

Ebből az anyagból hozták létre tehát a szív egyszerűsített mását. A műszívnek csak két ürege van, de a falak levegővel való feltöltésével és kiürítésével a rendszer hatékonyan képes a belé töltött víz továbbítására. Mivel a műszerv külsejét egy merev burokkal vonták be, a falak befelé tágulnak, így kívülről nem látszik, hogyan húzódik össze és ernyed el a mesterséges rendszer. Sheperd elmondása szerint fejlesztésük révén jelentősen leegyszerűsödhet a műszívek felépítése. A jelenleg használt ilyen szervek nagyon összetettek és sok alrészből állnak, így nagyobb a hibák bekövetkezésének esélye is, ez a műszív azonban egy anyagdarabból lett kialakítva, amelyet egy külső pumpa fújkál fel ütemesen levegővel.

Mielőtt a „habszív” beültethető lenne, még sok munka vár a szakértőkre. Két kamrával és két pitvarral ez a rendszer is jóval bonyolultabbá válik majd, arról nem is beszélve, hogy a kutatók egyelőre nem tesztelték, hogyan változnak meg az anyag tulajdonságai a testben uralkodó hőmérsékleti viszonyok mellett. És bár a műszív sokkal hatékonyabb a beléje áramló folyadék továbbításában, mint más lágy műszívek, egyelőre nem kelhet versenyre a merev konstrukciókkal. További problémát jelenthet a habszerű anyag elhasználódása és berepedezése is a tartós terhelés nyomán.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward