Ha nagyobb, akkor zöldebb

Legalábbis ha szélerőműről van szó, akkor biztosan. 

Ha nagyobb, akkor zöldebb

Egy nemrég megjelent tanulmány eredményei alapján a szélturbinák méretének növelésével nagyobb hatékonyságú és a környezetet kevésbé terhelő szélerőműveket kapunk eredményül. Az Environmental Science & Technology oldalain megjelent írás megnyithatja az utat a jelenleginél is hatalmasabb szélkerekek építése felé.

Marloes Caduff és kollégái elemzésükben rámutatnak, hogy a szél energiájának kiaknázása egyre népszerűbbé válik világszerte, és manapság már a globálisan megtermelt elektromos áram 2 százaléka ilyen forrásból származik. A „szélipar” gyors növekedési üteméből kiindulva 2020-ra ez az arány elérheti a 10 százalékot. A turbinák nemcsak számukban, de méreteikben is gyarapodnak: átlagos méretük tízszeresére nőtt az elmúlt harminc év során ‒ a nyolcvanas évek elejére jellemző 15 méterről mára a turbinák átmérője lassan eléri a 150 métert. És hogy mit tartogat a jövő? Még nagyobb, akár 300 méteres átmérőt meghaladó szélerőműveket.

A tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a nagyobb turbinák „zöldebb” elektromosságot termelnek-e, és úgy tűnik, hogy két okból is így tesznek. Először is a gyártók tudása, tapasztalata és technológiai felszereltsége révén ma már viszonylag könnyen és kis energia befektetésével épülnek meg a legnagyobb erőművek is. A másik ok, hogy a jobb alapanyagok és szerkezeti felépítés révén a nagyobb turbinák a szélenergia nagyobb részét képesek hasznosítani tömegük jelentős növekedése nélkül. Ez azt jelenti, hogy például az építésükkor felhasznált fosszilis erőforrások mennyisége csak minimálisan növekszik, ha nagyobb turbina épül, jelentősen nő viszont a megtermelt áram mennyisége, vagyis összességében zöldebbnek számít a projekt.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward