Gyorsan mutálódik az ebolajárvány kórokozója

Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai összesen 78 olyan Sierra Leone-i beteg vírusmintáit szekvenálták, akiket a járvány első 24 napján diagnosztizáltak.

Gyorsan mutálódik az ebolajárvány kórokozója

Rendkívül fontos és naprakész tanulmánylátott napvilágot a napokban a Nyugat-Afrikában tomboló, eddig több mint 1500 ember halálát okozó ebolajárvánnyal kapcsolatban. A szerzők − egy nemzetközi kutatócsoport tagjai − összesen 99 vírusminta genomját szekvenálták, 78 olyan Sierra Leone-i betegtől szerezve be a vérmintákat, akiket a járvány első 24 napján diagnosztizáltak. A tanulmányt a kutatók azon öt szerzőtársuk emlékének ajánlják, akik még az írás megjelenése előtt belehaltaka több mint 50 százalékos halálozási arányt produkáló kórba.

A szekvenálási eredményeket már július 31-én hozzáférhetővé tették a szakértők, hogy ezzel is megkönnyítsék a betegség megállításával próbálkozó kutatók dolgát. Az adatbázis minden idők legnagyobb genetikai információhalmaza, amelyet az ebolával kapcsolatban valaha is összeszedtek. A szakértők egy Sierra Leone-i kórházban levett vérmintákat használtak alapul kutatásukhoz. Az ezekben található vírust kémiai módszerekkel fertőzőképtelenné tették, majd a mintákat az amerikai Broad Intézetbe küldték.

A kutatók minden egyes vérmintából a vírus átlagosan 2000 másolatát szekvenálták, így egyrészt a kórokozó mutációs rátáját is képesek voltak nyomon követni, másrészt azt is felvázolhatták, hogyan terjedt az ebola betegről betegre. Áprilisban egy másik kutatócsoport arról számolt be, hogy guineai betegek vérmintái alapján leírták a vírus genomját, ezek a szakértők azonban csak betegenként egy vírusgenomot publikáltak, vagyis a kórokozó egyes pácienseken belül megjelenő változataival külön-külön nem foglalkoztak.

A guineai és a Sierra Leone-i genomadatok összehasonlítása alapján azonban kiderült néhány fontos információ a járvánnyal kapcsolatban. Megerősítést nyert például, hogy a kórt minden bizonnyal az a 12 ember hurcolta be Sierra Leonéba, akik egy guineai rokonuk temetésén vettek részt. Az is egyre bizonyosabbnak tűnik, hogy nyugat-afrikai járvány egyetlen esemény eredménye, amelynek során egy emberi beteg egy állattól kapta meg a vírust.

A kórokozó vélhetően a 10 évvel ezelőtti járványokat okozó vírustól eredeztethető, bár azóta rendkívüli módon megváltozott. A szakértők júniusig összesen 395 mutációt azonosítottak a 10 évvel ezelőtti vírusgenomhoz képest, és ebből legalább 50-et a mostani járvány felbukkanásának első hónapjában szedett össze a kórokozó. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezen mutációknak van-e bármi szerepük abban, hogy a betegség minden eddiginél több embert megölve terjed tovább.

Annyi azonban bizonyos, hogy minél tovább tart a járvány, annál több lehetősége nyílik a vírusnak a veszélyes mutációkra, mondja Charles Chiu, a Kaliforniai Egyetem kutatója. A genetikai változások egyelőre nem befolyásolják a betegség megállítására több-kevesebb sikerrel bevetett kísérleti szerek működését, változások tapasztalhatók azonban azokban a genomrégiókban, amelyeket a betegek kiszűrésére alkalmazott diagnosztikai tesztek vesznek célba. A mutációk egyelőre nincsenek hatással a tesztek eredményeire, ez azonban bármikor megváltozhat, így a jövőben mindenképpen fontos lesz szemmel tartani ezen genomszakaszokat, mondja Chiu.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward