Gyógyulás virtuális környezetben

Egy kanadai laboratórium orvosai olyan virtuális világot terveznek, amely reményeik a jövőben nagy segítség lehet a traumatizált gyermekek kezelésében.

Gyógyulás virtuális környezetben

Egy kanadai laboratórium orvosai olyan virtuális világot terveznek, amely reményeik a jövőben nagy segítség lehet a traumatizált gyermekek kezelésében.

Egy megégett áldozat hideg virtuális környezetben kevésbé érzi a fájdalmat, és az otthoni gyermekszobát imitáló környezet is elősegítheti a kis páciensek gyógyulását, mondja Patrick Dube, a projekt vezetője. „Bizonyított tény, hogy a kognitív illúziók hatással vannak a fájdalomérzetre.”

A Sainte-Justine kórház orvosaiból, illetve a Művészeti és Technológiai Társaság programozóiból álló kutatócsoport a montreali Satosphere filmszínház 18 méteres dómjában teszteli az új kezelési módszert. Az eredetileg 360 fokos vetítésekre tervezett kupolában projektorok segítségével hozzák létre a kívánt virtuális világot.

A kísérlet részeként a gyerekek kényelmes és megnyugtató környezetben ismerkedhetnek meg a számukra ijesztőnek tűnő orvosi kellékekkel, például az injekciós tűkkel, olyan módon, hogy ezek fantasztikus játékokká (pl. rakétává) „alakulnak” a páciensek kezében.

A kutatók avatárokkal szeretnék segíteni az orvos-beteg kommunikációt, mivel a beteg vagy balesetet szenvedett gyerekeknél gyakori probléma, hogy nem szívesen nyílnak meg a felnőtteknek. Az avatárok a rehabilitációban is szerepet játszhatnak, növelve a gyerekek önbizalmát vagy éppen gyógytornára tanítva őket.

A kísérlet legfontosabb célja egy félelemmentes környezet kialakítása a páciensek számára, de a kutatók tisztában vannak vele, hogy még csak a kezdeti stádiumban járnak.

A virtuális kommunikáció és a videojátékok kapcsán mostanában egyre többször merül fel a kérdés, hogy milyen hatással vannak a virtuális kapcsolatok a való élet kapcsolataira. Az érzelmileg amúgy is törékeny beteg gyermekek nem zárkóznak-e még inkább be ilyen hatásra. A kutatók szerint viszont okosan használva az eszköz alkalmas lehet arra, hogy egy virtuális ösvényen át visszavezesse a pácienseket való világ valós kapcsolataiba.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward