Gyenge Telekom kaphatta az adópofont

Gyenge Telekom kaphatta az adópofont

Nem javult látványosan a Magyar Telekom helyzete a harmadik negyedévben sem, ez olvasható ki a társaság gyorsjelentése előtt az elemzők várakozásaiból. A Bloomberg és a Napi Gazdaság adataiból készült 8 elemű konszenzus alapján a szakértők átlagosan 6 százalékos árbevétel-csökkenésre számítanak a távközlési cégtől az év első kilenc hónapjában, azaz a társaság várhatóan csak mintegy 450 milliárd forintnyi bevételt realizált szeptember végéig a tavalyi 480 milliárd feletti összeg után. Az EBITDA közel 9 százalékkal csökkenhetett, 184,4 milliárd forintra 202 milliárdról, az üzemi eredmény pedig 110 milliárdra zsugorodhatott 125 milliárd forint után. Nettó eredmény szintjén a várakozások szerint közel 19 százalékos lehet a cég mínusza, 54,7 milliárd forintot realizálhatott a Telekom a tavalyi 67,4 milliárd forint után.

Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője szerint a harmadik negyedév szezonálisan ugyanakkor erősebb lehetett az előző kettőnél. Egyrészt a montenegrói leányvállalat számai a turisztikai szezon miatt kedvezőbbek lehetnek a korábbi negyedévekben tapasztaltnál, másrészt az, hogy a forint átlagosan 4 százalékkal gyengébb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában, önmagában is kedvezően befolyásolja a külföldi leányok forintban mért negyedéves teljesítményét.

A piac a jelentéssel párhuzamosan várhatóan valamilyen iránymutatást várna szívesen a cég vezetőitől a tekintetben, vajon a társaság által fizetendő különadó hogyan befolyásolja az osztalékfizetést. Könnyen lehet azonban, hogy erre az információra az éves számok közzétételéig várni kell.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward