Gumi módjára nyúló eletronika

A Northwestern kutatói  eredeti hosszának duplájára nyújtható vezetőképes anyagot hoztak létre porózus polimer és folyékony fém kombinálásával.

Gumi módjára nyúló eletronika

Az emberi testbe beépíthető elektronikai berendezések esetében alapvető elvárás, hogy ezek hajlékonyak és nyúlékonyak legyenek. Számos fejlesztőcsoport dolgozik a probléma minél hatékonyabb megoldásán, ezek egyike a Northwestern Egyetemen tevékenykedik. Az ottani kutatók legújabb fejlesztésük során porózus polimert kombináltak folyékony fémmel, és eredményül eredeti hosszának duplájára nyújtható elektronikát kaptak, ami négyszerese az eddigiek során elért maximális nyúlási mértéknek.

A piacon lévő áramkörök némelyike ugyan bír némi rugalmassággal, ez azonban minimális, és sokszor meg sem közelíti a kívánt szintet. Ha pedig egy bizonyos fokon túl próbáljuk deformálni a szerkezeteket, azt működésük sínyli meg, először jelentősen csökken a vezetőképességük, majd ha továbbra is fennáll a deformáló erőhatás, megszakadnak az áramkörök. Az orvosi elektronikában és számos más területen azonban az lenne az üdvös, ha gumiszalaghoz hasonló mértékben lehetne nyújtani, csűrni, csavarni, gyűrni a készülékeket.

A vezetőképesség minél további megőrzése érdekében Yonggang Huang és csapata először is egy polidimetilsziloxán (PDMS) nevű, erősen nyúlékony anyagból létrehozott egy porózus, háromdimenziós struktúrát. (A PDMS eredeti méretének háromszorosára képes megnyúlni, maradandó szerkezetváltozás nélkül.) A polimer pórusait ezt követően folyékony fémmel (EGaIn) töltötték fel, amelynek köszönhetően az anyag deformálódásának mértékétől függetlenül képes volt vezetni az áramot.

A „gumiszalag-elektronika” eredeti méretének 200 százalékára nyújtható vagy ugyanilyen mértékben csavarható, hajlítható, anélkül hogy működésében zavar vagy visszaesés következne be. „A technológia már megvan, így gyakorlatilag bármilyen így legyártott elektronikus eszköz gumiszalag módjára viselkedhet” ‒ mondja Huang. Az orvosi alkalmazáson túl számos egyéb terület használhatja majd az újítást, rugalmasabbá és strapabíróbbá téve hétköznapi elektronikus készülékeinket.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward