Greenpeace-rangsor az IT óriásairól

A Greenpeace közzétette éves rangsorát azokról az IT cégekről, amelyek anyagi forrásaikat és befolyásukat felhasználva sokat tesznek a tiszta energiaforrások használatának elterjesztéséért.

Greenpeace-rangsor az IT óriásairól

A Greenpeace közzétette éves rangsorát azokról az IT cégekről, amelyek vezető szerepetet töltenek be a tiszta energiaforrások népszerűsítésében, hajlandóak ezeket alkalmazni és potenciális befolyással bírnak az energiapolitikában ‒ vagyis megjelent az idei Cool IT Leaderboard. A lista 21 céget tartalmaz, az első három helyen a Google, a Cisco és a Fujitsu áll.

„A technológiai óriásokban megvan az a lehetőség, hogy befolyásukat felhasználva képesek legyenek változtatni az energiatermelési és -felhasználási szokásokon ‒ a Google azért vezeti a rangsort, mert aktív befektetője a megújuló energiaforrások fejlesztésének és terjesztésének” ‒ mondta el Gary Cook, a nemzetközi Greenpeace IT szakembere. A továbbiakban azzal folytatta, hogy bár az IT szektor szeret magára úgy tekinteni, mint aki maximálisan támogatja és az elsők között alkalmazza az újításokat, amikor megújuló energiákról van szó, a cégek többsége hallgatásba burkolózik.

Az Apple és a Facebook nem is szerepelnek a listán, mivel a cégóriások mindeddig tetemes vagyonuk ellenére semmiféle megújuló energiákkal kapcsolatos erőfeszítésbe nem kezdtek. A Facebook háza táján ebben most változások kezdődnek, bejelentették ugyanis, hogy együttműködésbe kezdenek az Opower céggel a megújuló energiák alkalmazása céljából, így a közösségi oldal a jövő évi rangsorban várhatóan már szerepelni fog.

Cook szerint az IT iparnak be kell vetnie befolyását, újító szellemiségét és technológiai tudását a megújuló energiaforrások felkarolása érdekében, mert csak így van esély a hagyományos vállalatok ellen, akik markukban tartják az energiapolitikát, és megakadályozzák az újfajta energiaforrások használatának elterjedését. Ahogy megfogalmazta, a cégek részéről sok ígéret és ötlet hangzik el, de ezekből szinte semmi sem valósul meg.

A Greenpeace kiemelt aggodalommal figyeli az adatközpontok növekvő számát világszerte, mivel ezek jelentős mennyiségű energiát fogyasztanak, amelynek túlnyomó részét hagyományos energiaforrásokból fedezik a tulajdonosok.

A teljes jelentés itt olvasható.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward