Gondok vannak a Hubble-lel

A NASA ikonikus űrtávcsövét, amely 1990 óta kémleli az eget, biztonsági módba kapcsolták, mivel a jelek szerint három működő giroszkópjából egy tönkrement.

Gondok vannak a Hubble-lel

A Hubble eredetileg hat giroszkóppal rendelkezett, ezek biztosították, hogy stabilan az ég egy pontjára tudjon mutatni hosszabb időn keresztül. A 2009-es utolsó karbantartó küldetés során ezek mindegyikét kicserélték ugyan, de az elmúlt évek során három felmondta a szolgálatot. Most péntek előtt tehát az űrtávcső három működő giroszkóppal rendelkezett. Péntek óta azonban csak kettő tűnik működőképesnek, ami azért probléma, mert az űrtávcső optimális irányban tartásához legalább három ilyen eszközre van szükség.

A helyzet tehát nagyon hasonlít a Kepler esetéhez, amelynek eredeti küldetésén azért kellett módosítani, mert hosszú évek szolgálata után a távcsövet irányban tartó rendszer darabjai és ezek tartalékai is sorra felmondták a szolgálatot. Végül a Keplernek csak két reakciós kereke maradt, a harmadik tengely mentén pedig egy zseniális ötletnek köszönhetően azóta a Nap fotonnyomása tartja egyenesben az űreszközt.

Alapvető különbség azonban, hogy a Hubble reakciós kerekei még működnek, és a szakértők elmondása szerint a távcső két giroszkóppal, de akár eggyel is képes működni. Ennek vélhetően az lehet az oka, hogy míg a Kepler esetében az égbolt ugyanazon részének folyamatos, hónapokon, éveken át való megfigyelésére volt szükség a megfelelő részletességű adatok begyűjtéséhez, a Hubble sokkal mobilabb, és rövidebb megfigyeléseket hajt végre. Ez persze azt is jelenti, hogy kevesebb giroszkóppal nem is lesz képes hosszabb észlelésekre, de bőven akad olyan látnivaló az univerzumban, amelynek vizsgálatához így is kielégítően stabil maradhat az űrtávcső.

Galéria megnyitása

A terv most az, hogy a rendszert egy giroszkópos módba kapcsolják, a másikat pedig meghagyják tartaléknak, azt remélve, hogy így megnyújthatják a veterán űrtávcső pályafutását. Az egy- és a két giroszkópos mód között nem sok különbség van, így ez elvileg nem rontja majd az adatgyűjtés minőségét, állítják a szakértők.

Bár a Hubble-ért felelős csapat nagyon feszült napokon van túl, számítottak rá, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezhet. A giroszkópok igazándiból tovább bírták, mint amire számítottak, a kutatók ugyanis eredetileg csak azt remélték, hogy a 2009-es javítások 2015-ig kitartanak, így a helyzet szerintük egyáltalán nem rossz. A Hubble tudományos küldetése az állapotfelmérés és néhány módosítás végrehajtása után remélhetőleg hamarosan tovább folytatódik, ha minden jól megy, még legalább egy évtizedig. Mire pedig végleg irányíthatatlanná válik a rendszer, remélhetőleg helyére kerül a régen várt utód, a James Webb űrtávcső, amely a jelenlegi tervek szerint 2021-ben startol.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap