Golyóálló fizika

Az MIT és a Rice Egyetem kutatói új, minden eddiginél precízebb módszert dolgoztak ki a golyóálló anyagok tesztelésére. 

Golyóálló fizika

A becsapódó lövedékek elleni védelem jóval többet jelent nagy erősségű anyagok alkalmazásánál. A hagyományos pajzsok és páncélok ugyan még ilyen meggondolások alapján készültek, a modern védőöltözetek azonban már jóval könnyebb anyagokból állnak, igazolva, hogy az anyag számottevő vastagsága és tömege nem az egyetlen megoldás a becsapódási energia elnyelésére. Az MIT és a Rice Egyetem új közös kutatása pedig igazolta, hogy még a kevlárnál is léteznek jobb és könnyebb anyagok erre a célra.

A dolog kulcsa, hogy a különleges szerkezetű anyag létrehozása során nagy merevségű (üvegszerű), illetve hajlékony (gumi rugalmasságú) alapanyagokat kombináltak össze néhány nanométer vastagságú, felváltva egymásra épülő rétegekben. A kutatócsoport aztán különböző sebességű miniatűr lövedékekkel tesztelte az újdonságot, elektronmikroszkóp alatt vizsgálva a lövések hatását.

Az eredményekről a Nature Communications oldalain számoltak be. A kutatás egyik legnagyobb újdonsága, hogy a szakértők által kidolgozott tesztelési módszer révén végre minden eddiginél részletesebben vizsgálható a nagy sebességű becsapódások anyagra kifejtett hatása, ami rendkívül hasznos eszköz lehet a védőrétegnek fejlesztett nanoanyagok hatékonyságának felmérésére, így az eddigieknél is jobb golyóálló anyagok készíthetők.

A kutatók például számszerűen igazolni tudták azt is, hogy a rétegekre merőlegesen beérkező lövedék becsapódási energiáját 30 százalékkal hatékonyabban nyeli el az anyag, mintha ennél kisebb szögben jön a találat. Ez az információ nagyon lényeges lehet a további hasonló anyagok szerkezetének kialakításakor, illetve a kész anyagok felhasználása során is.

A tesztmódszerrel továbbá mostantól az eddiginél jóval bonyolultabb összetételek és anyagstruktúrák is könnyen kipróbálhatók. És ahogy a kutatók megfogalmazták, az ideális golyóálló anyag kifejlesztésének alapfeltétele, hogy minél jobban megértsük a lövedékek becsapódása során bekövetkező deformációs folyamatokat.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward