Gigantikus integrált egészségügyi adatbázist kezdtek kutatni

Az AlzEye nevű projekt keretében első körben az Alzheimer-kór retinafelvételek alapján való diagnózisának lehetőségét vizsgálják a kutatók, utána pedig más problémákat, például a sztrókra és a szívproblémákra való hajlamot is megpróbálják a szemből azonosítani.

Gigantikus integrált egészségügyi adatbázist kezdtek kutatni

A modern egészségügy magas szinten specializált, aminek problematikus következménye, hogy bár az egyes szakterületek kutatói nagyon sokat tudnak az emberi test és az azt érintő betegségek egy bizonyos szeletéről, más területekkel kevéssé foglalkoznak. Legalábbis egészen addig, amíg ki nem derül, hogy esetleg egy másik szervnek, tünetnek is köze lehet a vizsgált állapothoz. A betegekről és általában az emberi testről ennek megfelelően nagyon fragmentált kép rajzolódik ki: sztrók esetén elsősorban csak az agyi véráramlást vizsgálják, szívrohamnál a szív vérellátását, demencia gyanúja esetén pedig főként a beteg mentális képességeinek felmérése alapján készül a diagnózis.

A mindezen vizsgálatok ráadásul gyakran igen költségesek, és arra egyszerűen nincs keret, hogy mindenkit rendszeresen ellenőrizzenek a gyakori egészségügyi problémák korai jeleit keresve. A releváns vizsgálatokra ehelyett csak akkor kerül sor, amikor nyilvánvalóvá válnak a tünetek, ami viszont sok állapot esetében jelentősen rontja a gyógyulási/szinten tartási esélyeket, amelyek korai diagnózis esetén jóval magasabbak lehetnek.

A londoni Moorfields Szemklinikán zajló AlzEye nevű kutatás azonban talán megváltoztathatja ezt. A projekt keretében a kutatók a szem vizsgálatával próbálnak olyan jellegzetességeket azonosítani, amelyek más szervekben jelentkező problémákra utalhatnak. Siegfried Wagner és Pearse Keane a kutatáshoz igyekeznek a Moorfields retinavizsgálati adatait a kórház betegeinek minden más hozzáférhető egészségügyi adatával összevetni.

Galéria megnyitása

Jelentős adathalmazról van szó, hiszen a szemklinikát nagyjából 300 ezer 40 évesnél idősebb beteg látogatta meg 2008–2018 között, és ők névtelenített adataikkal mind részt vesznek a kutatásban. Ahogy a projekt neve is mutatja, az első körben a kezdeményezés célja a retina állapota és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat feltárása, vagyis a kutatók megnézik, hogy a 10 éves periódus alatt szemvizsgálaton átesett betegek közül kinél diagnosztizáltak Alzheimert a szakorvosok, majd megpróbálnak közös jegyeket találni az érintettek retináján.

Az adatbázist az engedélyeztetési procedúrák nyomán idén novemberre sikerült vizsgálhatóvá tenni, így most indult meg az adatok elemzése. Bár azt még nem tudni, hogy lesz-e használható eredménye a projektnek (a korábbi vizsgálatok eddig csak közvetett bizonyítékokat találtak arra, hogy az Alzheimer-kór szemvizsgálatok alapján való szűrése lehetséges), a kezdeményezés kiemelkedően érdekesnek tűnik, ugyanis sokkal nagyobb adatbázison alapul, mint bármely más hasonló projekt. (Az AlzEye így annak is jó modellje lehet, hogyan lehet sok beteg szétszórtan létező egészségügyi adatait jóra használva, a személyiségi jogok sérülése nélkül egyesíteni.)

Az egy-egy betegről minden lehetséges információt összegyűjtő, és a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű, integrált adatbázisát gondozó UK Biobank állománya 631 súlyos szív- és érrendszeri eseményt tartalmaz. A Moorfields adatbázisa nagyjából 12 ezer ilyen esetet listáz. A Biobanknak körülbelül 1500 sztrókos betegről vannak adatai, a Moorfieldsnek 11 900-ról. És ami az Alzheimer-kórt illeti, az eddigi legnagyobb integrált kutatás során 86 esetet vizsgáltak meg a szakértők, a Moorfields viszont 15 100 alannyal kezdi meg az adatok elemzését.

Galéria megnyitása

A projekt során a retináról készült felvételek elemzésében gépi tanulásra képes algoritmusok is részt vesznek, amelyek idővel remélhetőleg a legkisebb releváns varianciákat is azonosítani tudják majd a leleteken. A csapat együtt dolgozik a DeepMind nevű, mesterséges intelligenciát fejlesztő brit céggel is. Ahogy már említettük, lehetséges, hogy az erőfeszítések ellenére nem sikerül a szemből kimutatni a betegség korai jeleit, mert ha vannak is ilyenek, azok túl aprók vagy túl betegfüggőek egy univerzális diagnosztikai módszer megalkotásához.

De ha mégis sikerrel járnak, annak óriási jelentősége lehet, hiszen az Alzheimer-kóros esetek 50–80 százaléka még a tehetősebb országokban is diagnosztizálatlanul marad. Egy gyors és olcsó szűrőmódszer tehát rengeteget számíthat abban, hogy az érintettek mielőbb szakszerű kezeléshez jussanak. És ha az Alzheimer esetében esetleg nem is válik be, más problémák kapcsán működhet a megközelítés. Wagner és Keane a közeljövőben a sztrók és különféle szívproblémák nyomai után is kutatni terveznek a szemben.

A dolog szépsége, hogy ha bármilyen egészségügyi probléma esetén beválik a retinavizsgálattal való szűrés, az rendkívül könnyen, gyorsan és olcsón implementálható lehet. (Sokat elárul már az is, hogy a projekt teljes költségvetése mindössze 5,5 millió forintnak felel meg.) A Moorfieldsben használt eszközök napjainkban minden optikában megtalálhatók, és ezekkel rutinszerűen el is végzik ugyanazokat a vizsgálatokat, amelyek alapján Wagner és Keane különféle más, nem a szemet érintő problémákat szeretne diagnosztizálni. Ha pedig igény lesz rá, akár ennél egyszerűbb megoldások is szóba jöhetnek, például hogy a betegek otthon maguk végzik el a retinavizsgálatot egy olcsó eszközzel, majd a felvételeket feltöltik a megfelelő platformra, ahol egy mesterséges intelligencia pillanatok alatt elemzi azokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap