Géptanárnő

Az AutoTutor felméri a tanuló tudásszintjét, elemzi a válaszokat, kijavítja a hibákat, válaszol a kérdésekre, és észleli, ha a tanuló ideges vagy unatkozik. Ilyenkor igyekszik érdekesebbé tenni az órát.

Géptanárnő

A Notre Dame-i Egyetem pszichológia professzora, Sidney D’Mello munkatársai segítségével olyan oktatóprogramot alkotott meg, amely érzékeli a tanulók kognitív és érzelmi állapotát, és képes reagálni ezekre. A rendszerről szóló tanulmány az ACM Transactions on Interactive Intelligent Systems speciális számában fog megjelenni. Az AutoTutor próbakérdések segítségével felméri a tanuló tudásszintjét, elemzi a kapott válaszokat, azonosítja és kijavítja a hibákat, válaszol a tanuló kérdéseire, magyaráz és kommentál, valamint az arckifejezés és a testtartás elemzése alapján észleli, ha a tanuló ideges vagy unatkozik. Ilyenkor igyekszik érdekesebbé tenni az órát.

Ahogy D’Mello kifejti, az ember és ember közti interakciókban a beszéd mellett fontos szerepe van a nonverbális jeleknek is, amilyen az arckifejezés, a szemkontaktus, a testtartás és a gesztusok. Ezek mind hozzátesznek a verbális üzenet tartalmához. Az új technológia segítségével ezek a plusz elemek részeivé válhatnak az ember és gép közti kommunikációnak is.

Az intelligens oktatóprogram összetett technikai tudást ad át a tanulóknak a newtoni fizikáról, a számítástechnikáról, a kritikus gondolkodásról, nyelveket oktat, és megalkotói szerint képes az emberi tanárok oktatási és motivációs stratégiáinak utánzására. Szóbeli válaszaiban a program maga is érzelmeket fejez ki, intonál és különféle arckifejezésekre is képes.

A legjobb emberi oktatókhoz hasonlóan a program finom egyensúlyt igyekszik fenntartani az óra során, így folyamatosan a hallgató hangulatához igyekszik igazítani az oktatás sebességét és módját. Így elkerülhető a halálos unalom és a túlzott izgatottság is, mondja D’Mello. A rendszert eddig ezer tanulón tesztelték, és az eredmények nagyon jónak mondhatók. Régóta bizonyítottnak tekinthető, hogy a legintenzívebb tanulás akkor lehetséges, ha egy diákkal egy tanár foglalkozik. A program pontosan ezt teszi egy tapasztalt emberi oktató tudásával és professzionalistásával, legalábbis a fejlesztők ezt ígérik. Hogy pontosan hogyan is néz ki egy ilyen óra, és milyen módszerekkel „büntet” és jutalmaz a program, arról egyelőre nem szól a fáma, de azért remélhetőleg nem úgy kell elképzelni, mint az Éretlenek (1980) című francia filmben látott géptanárnőt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward