Gépi tanulással fejlődnek a legújabb művégtagok

Két amerikai startup is olyan bionikus végtagokon dolgozik, amelyeket a felhasználó tud betanítani a neki szükséges mozdulatokra.

Gépi tanulással fejlődnek a legújabb művégtagok

A baltimore-i Infinite Biomedical Technologies a napokban, a chicagói Coapt pedig még tavaly kapta meg az engedélyt az újfajta elektronikus irányítórendszerrel rendelkező protézisek Egyesült Államokban való forgalmazására. Míg a legmodernebb, mozgásra képes művégtagok többsége korlátozott számú jel felismerésére és mozdulat végrehajtására képes, a két cég fejlesztői kiaknázva a jelfeldolgozás, a mintázatfelismerés és más területek legfrissebb eredményeit, olyan rendszereken dolgoznak, amelyek ténylegesen képesek megtanulni, mit akar viselőjük.

Az Infinite Sense nevű rendszere esetében ez a következőképpen működik. A felhasználó karjára vagy combjára (attól függően, hogy hova kerül a művégtag), néhány (legfeljebb nyolc) elektródát helyeznek. A páciens ezt követően gyakorolni kezd a cég alkalmazásával, amelynek keretében meglévő izmainak idegi aktivitását, és az elektródák által ezekből vett jeleket egy képernyőn egy virtuális végtag mozdulataival párosíthatja össze. Sok-sok óra gyakorlás után a rendszer megtanulja, hogy milyen aktivitási mintázat milyen szándékolt mozdulatot jelent, majd a megfelelő mozdulat végrehajtására utasítja a felerősített művégtagot.

Galéria megnyitása

A Coapt tavaly piacra dobott rendszere hasonló elven működik, és jelenleg már több mint 400 amputált páciens használja a tanítható és személyre szabható végtagokat, amelyek beszámolók szerint egészen új lehetőségeket nyitnak meg a páciensek előtt. A 28 éves Nicole Kelly például bal alkar nélkül született, egy év alatt azonban megtanult a Coapt rendszerével irányított művégtagja révén frissen borsot őrölni az ebédjére, kártyákat tartani a kezében, és már egy sört is ki tud nyitni.

Kelly beszámolója szerint az új rendszer nagyon megkönnyítette életét, bár ehhez sok munkára volt szükség. Testének meg kellett tanulni kommunikálni az új technológiával, és az olyan egyszerű feladatok esetében is, mint egy sószóró megfogása, nulláról kellett elkezdeni a tanulási folyamatot. A dolgot ugyanakkor megkönnyítette, hogy a Coapt rendszere egy olyan gombot is magába foglal, amelyikkel a mintázatfelismerő rendszerből törölhető egy-egy mozdulat, ha a felhasználó nem elégedett azzal.

Galéria megnyitása

Vagyis ha rosszul gyakorlódik be egy mozdulat, például a kéz fogása nem elég biztos egy tárgyon, lehetséges elölről kezdeni a tréninget. A begyakorlás ráadásul, ahogy a rendszer az általánosabb mozgásokat elsajátítja, egyre gyorsabban megy. Kelly elmondása szerint a kéz újratrenírozása egy-egy mozdulatra jelenleg nagyjából két percet vesz igénybe.

Az Infinite egyik új koncepciója pedig még könnyebbé teheti a mozdulatok pontos végrehajtását. A cég jelenleg egy kísérleti projekt keretében rádióadós címkéket osztogat pácienseinek, amelyeket a felhasználók különböző tárgyakra, például az otthoni kilincsekre vagy a konyhai eszközökre erősíthetnek fel. Ezek alapján a végtag rögtön képes lesz felismerni, hogy milyen módon és erővel kell megragadni az objektumot, automatikusan ahhoz igazítva a fogást.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap