Génmódosított szúnyogokat vetnek be a dengue-láz ellen

A vérszívók egy olyan gént adnak tovább utódaiknak, amely miatt azok lárvaállapotban elpusztulnak, akár 95 százalékkal csökkentve az új generáció létszámát.

Génmódosított szúnyogokat vetnek be a dengue-láz ellen

Működni látszik a szúnyogok terjesztette betegségek megfékezésének egy új megközelítési módja. Az Oxitec nevű biotechnológiai cég 6 millió genetikailag módosított, pusztulásra ítélt utódokat nemző vérszívót engedett szabadjára a brazíliai Piracicaba városában, egyetlen sikeres teszttel 95 százalékkal csökkentvea környék szúnyogpopulációjának létszámát. A Kajmán-szigeteken és Panamában is kipróbálás alatt álló eljárás összességében sokkal hatékonyabbnak tűnik, mint bármilyen irtószer.

A módszer lényege, hogy az Oxitec által létrehozott hím szúnyogok olyan géneket adnak tovább utódaiknak, amelyek megakadályozzák, hogy a következő generáció tagjai elérjék a felnőttkort, vagyis még azt megelőzően elpusztulnak, hogy bárkit meg tudnának csípni, megakadályozva a vérszívók által terjesztett betegségek, például a malária vagy a dengue-láz terjedését.

A mostani kísérletaz Aedes aegypti nevű szúnyogfajt vette célba, amely évente 100 millió dengue-lázas fertőzésért felelős. A súlyos ízületi fájdalmakat, hányást és magas lázat okozó dengue-vírus megfelelő kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. A brit Oxitec szakértői új megközelítési módot választottak a kór megfékezésére: az általuk létrehozott szúnyogok beépített önmegsemmisítővel vannak ellátva, ugyanis egy halálos fehérjét kezdenek termelni, ha nem kapják meg rendszeresen a laborban nekik adagolt, antibiotikumot is tartalmazó táplálékot.

Ennek eredményeként a szabadon engedett szúnyogok ugyan túlélik egy darabig, így van idejük párosodni a vadon élő nőstényekkel, utódaik azonban szintén öröklik a halálos géneket, így még lárvaállapotban elpusztulnak. Ahogy említettük, az első éles tesztek sikeresen zárultak, így a fejlesztők azt remélik, hogy rövidesen az Egyesült Államokban is megkezdhetik a módszer alkalmazását, a Florida partjainál található Florida Keys szigeteken ugyanis az utóbbi években egyre több dengue-lázas eset fordul elő.

Az Oxitec módszere kiirtja a genetikai módosítás hordozóit, ami egyszerre előny és hátrány is. Egyrészt ezáltal biztosított, hogy a mesterségesen megváltoztatott gének nem maradnak fenn a szabadon élő populációkban, másrészt a hatásos irtás érdekében időről időre újabb génmódosított hímeket kell a populációra szabadítani.

Az Oxitec nem az egyetlen cég, amely génmódosítások útján, a szúnyogok ellen szúnyogokkal harcolva venné fel a harcot a vérszívók hordozta betegségek ellen. Akadnak, akik hasonló módszerekkel próbálják féken tartani a maláriaszúnyogok populációit is, mások pedig génszerkesztéssel magukat a vérszívókat tennék ellenállóvá a fertőzések ellen. Mivel a szúnyogok fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, irtásuk, illetve ritkításuk óvatos megközelítést igényel. Arról egyelőre nincs hír, hogy az Oxitec kísérletei az élővilág többi részére milyen hatással voltak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward