Genetikai tesztekkel választanák ki a jövő sporttehetségeit

Üzbegisztán genetikai alapokra kívánja helyezni a sporttehetségek gondozását. A vizsgálatokat 10 éves korban végeznék el, és az eredmények alapján megmondanák, hogy milyen sportágban érdemes kipróbálnia magát a gyermeknek.

Genetikai tesztekkel választanák ki a jövő sporttehetségeit

Bár évek óta terítéken van, hogy a jövő ígéretes sportreménységeire genetikai tesztekkel is rá lehetne találni, az elmúlt hetekben előállt az első állam, amely ténylegesen belekezd egy ilyen programba. Üzbegisztán egyik legnagyobb biokémiai laborjának vezetője, Rustam Muhamedov bejelentette, hogy az Üzbég Tudományos Akadémia felügyelete alatt a jövő év elejétől megkezdik a sportoló tehetségek molekuláris genetikai alapokon való szűrésének programját. A 2015-ben beinduló program során szoros együttműködésben dolgoznak majd az ország olimpiai bizottságával, illetve a legnagyobb üzbég sportszövetségekkel is.

Muhamedov kutatócsoportja két éve kezdte meg a legsikeresebb üzbég atléták genomjának tanulmányozását, és elmondásuk szerint egy éven belül meg fogják tudni mondani, hogy melyik 50 génben rejlik a sportsiker titka, és ezekre fogják koncentrálni erőfeszítéseiket a szűrővizsgálatok során.

„A világ fejlett országaiban folyó genomkutatások több olyan gént is azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatók az egyes sportokhoz köthető készségekkel” – mondja Muhamedov. „Mi ezen eredményeket arra szeretnénk felhasználni, hogy általuk időben azonosítsuk a legnagyobb tehetségeket.” A gyakorlatban a kutató elmondása szerint mindez úgy fog kinézni, hogy a 10 éves kor körül végrehajtott genetikai teszt eredményeinek ismeretében a szakértők megmondják a szülőknek, hogy mely sportágakban vár a legnagyobb jövő csemetéjükre, vagyis hogy inkább súlyemelő karrierbe kezdjen, vagy jobban jár, ha a hosszútávfutás mellett dönt.

Ez az első alkalom, hogy egy ország olimpiai bizottsága nyíltan részt vesz egy genetikai tesztelésen alapuló tehetséggondozó programban. Az alapötlettel kapcsolatban meglehetősen vegyesek a vélemények, támogatói a hasonló projektekben látják az élsport jövőjét, kritikusait viszont több jogi, morális és etikai probléma is aggasztja. Mivel azonban nem arról van szó, hogy genetikai úton akarnának jobb sportolókat létrehozni, hanem egyszerűen a meglévő készségek kiszűrésére használnák a genetikát, sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, sem más nemzetközi sportszervezetek nem tiltják az eljárást. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ugyanakkor erősen helyteleníti a tehetségek genetikai alapon való szűrésének gyakorlatát.

A másik probléma, amit David Epstein sporttudományi újságíró vetett fel a hírrel kapcsolatban, hogy bár a gének kétségkívül nagyon fontos szerepet töltenek be abban, hogy ki, milyen fizikai teljesítményre képes, egyrészt egyáltalán nem garantált, hogy pusztán genetikai tesztekkel lehetséges azonosítani a jövő világklasszisait, másrészt a genetika tudomány közel sem tart azon a szinten, hogy ilyesmire használjuk. „A legtöbb gén esetében fogalmunk sincs, hogy pontosan milyen feladatot lát el.”

Epstein szerint jelenleg még semmi értelme genetikai tesztekkel vesződni, főleg hogy az üzbégek is elsődlegesen fiziológiai faktorokat igyekeznek kiszűrni a gének révén. Ehhez pedig ezen a ponton jóval hasznosabb egy stopper, mint a genom elemzése. „A génekről való tudásunk nagyon korlátozott, így ha egy maroknyi gén alapján próbálunk következtetni arra, hogy mi fog történni azok hordozójával a jövőben, úgy teszünk, mintha egy-két puzzledarab alapján képesek lennénk megjósolni a teljes kirakós részleteit.”

Az üzbég program az első a világon, amelynek során gyermekeket akarnak tesztelni jövőbeli sportteljesítményük szempontjából. Hasonló vizsgálatokat eddig csak felnőtteken végeztek, egy ausztrál rögbicsapat játékosait például az ACTN3 nevű génre tesztelték, amely egy gyorsan reagáló izomrosttípusban levő fehérjét kódol. Akinek ebből a génből nem a „jobbik” változat található meg szervezetében, biztos nem lesz ott 100 méteres síkfutás olimpiai döntőjében, mondja Epstein. „Ez azonban egyetlen faktor, így jósértéke nem sok van.”

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward