Gázfelhőt nyel el galaxisunk fekete lyuka

A felhő 36 fényórányira (40 milliárd kilométer) közelíti meg galaxisunk középpontját. Sebessége az utóbbi hét év során duplájára nőtt, mostanra már 8 millió kilométer per órával robog a végzete felé. 

Gázfelhőt nyel el galaxisunk fekete lyuka

A Tejútrendszer középpontjában elhelyezkedő szupermasszív fekete lyuknak rövidesen igen kiadós étkezésben lehet része a csillagászok jelentése szerint. A Sagittarius A* jelű objektum egy nagyon fényes és masszív rádióforrás a Tejútrendszer magjában, a Nyilas és a Skorpió csillagképek határának közelében. A terület a kutatók szerint egy 4 millió naptömegű fekete lyukat rejt, és pontosan ennek irányába halad egy gigantikus gázfelhő.

Az ütközés természetesen már nagyjából 27 ezer évvel ezelőtt megtörtént, de hozzánk csak jövőre fog elérni az események fénye. A Földről 2013 közepe táján észlelhető esemény során a fekete lyuk valószínűleg elnyeli a gázfelhő jelentős részét.

Stefan Gillessen, a Max Planck Intézet asztrofizikusa húsz éve követi figyelemmel a Tejútrendszer központi vidékeit. Ez idő alatt csak két csillag „merészkedett” olyan közelségbe a Sagittarius A*-hoz, amennyire a gázfelhő esetében várható. A csillagok ugyan megúszták a találkát, de Gillessen véleménye szerint a felhőt teljesen szétcincálják majd a fekete lyuk árapály-erői.

A felhő 36 fényórányira (40 milliárd kilométer) közelíti meg galaxisunk középpontját. Sebessége az utóbbi hét év során duplájára nőtt, mostanra már 8 millió kilométer per órával robog a végzete felé. Szétszakadása már meg is kezdődött, és várhatóan teljesen elveszíti egységét, mielőtt még elérné a fekete lyukat.

Míg a fekete lyukak maguk nem láthatók, az elnyelés határán álló anyagok révén közvetlen környékük rendkívül fényes is lehet, a szupermasszív fekete lyukak például általában az univerzum távoli vidékein is észlelhetők. A kutatók nagy izgatottsággal várják a ritka alkalmat, amikor „élőben” figyelhetik meg, amint galaxisunk magja elnyel valamit. A gázfelhő várhatóan egyre forróbb lesz, ahogy közelít céljához, és közvetlenül a vég előtt olyan jelentős röntgensugárzást fog kibocsátani a tudósok feltételezései szerint, hogy az a Földről is észlelhető lesz. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward