Futurisztikus hologramos kivetítőrendszer

Majdnem olyan mint a Star Trek holodeck-je, és akár virtuális anatómiai boncolásra is használható a Queen’s University kutatóinak új fejlesztése.

Futurisztikus hologramos kivetítőrendszer

A Queen’s University kutatója, Roel Vertegaal és kollégái valós méretű, három dimenziós hologramok kivetítésére alkalmas kommunikációs rendszert fejlesztettek ki, melynek révén úgy tarthatunk videokonferenciát partnereinkkel, mintha egy szobában beszélgetnénk egymással.

A TeleHuman névre keresztelt technológia úgy néz ki, mintha egyenesen a Star Trek-ből szalajtották volna: a beszélgető felek saját hengeres fülkéjük előtt állva beszélgethetnek a hívott féllel, a fülkében pedig megjelenik a partner élő képe. A fülke tetejére szerelt kamerák rögzítik a felek képét, és három dimenziós hologrammá alakítják azt. A kép a fülke falának teljes felületén látható, így akár körbe is járhatjuk beszélgetőpartnerünket.

Bár az összeállítás meglehetősen futurisztikusnak tűnhet, a kutatók kizárólag létező technológiákból hozták létre a rendszert: egy 3D-projektor, egy 1,8 méter magasságú hengeres, áttetsző fülke, pár kamera és egy konvex tükör alkotja a legfontosabb elemeket.

A rendszer egy másik alkalmazási lehetősége a BodiPod néven futó projekt, amely az emberi test háromdimenziós, interaktív, anatómiai modelljét képes megjeleníteni. Kézmozdulatok és szóbeli utasítások segítségével felfedezhetjük az emberi test felépítését, egy intésünkre szövetek rétegeit választhatjuk le, gyakorlatilag virtuálisan felboncolhatjuk modellünket, megismerve az izmok, szervek csontok mélyebb szerkezeti felépítését.

Vertegaal a következő napokban megrendezésre kerülő CHI 2012 konferencián mutatja be részletesen a fejlesztést és annak különféle alkalmazási lehetőségeit a nagyközönségnek.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward