Fürdeni? Minek…?

Napjaink legelterjedtebb nézete, hogy az egészségünk megőrzésének elengedhetetlen feltétele a napi, legalább egyszeri tisztálkodás.  De vajon valóban így van ez?

Fürdeni? Minek…?

Napjaink legelterjedtebb nézete, hogy az egészségünk megőrzésének elengedhetetlen feltétele a napi, legalább egyszeri tisztálkodás.  De vajon valóban így van ez?

Ha jobban belegondolunk, igazából nem is az egészségünk érdekében, hanem inkább társadalmi és esztétikai okokból fürdünk minden nap. Tény, hogy a különböző bőrbetegségek megelőzésben nagy szerepet játszik a rendszeres tisztálkodás. De a rendszeresség feltétlenül napi szintű gyakoriságot takar? Nos, erre keressük a választ.

Régen, nagyszüleink korában az emberek sokkal kevesebbet fürödtek. Ennek több oka is lehet, de elsősorban a vízvezetékek hiányában keresendő. Akkoriban gyakran egy kádnyi vízben fürdött az egész család, ami valljuk be, nem túl higiénikus. Azonban az emberek testszag tűrő toleranciájuk is jóval magasabb volt.

Aztán a vízvezetékek kiépítésével minden megváltozott. Megjelentek a fürdőszobák, a fürdőkádak, és persze a mosógépek is. Ezzel együtt változtak a kulturális normák is, a tisztaság elvárása egyre inkább beköltözött mindennapjainkba.

Egészen a mai napig azonban kultúránként eltérőek a tisztálkodási szokások. Olyan adott tényezők is befolyásolják, mint a rendelkezésre álló víz mennyisége, a fürdőszobák megléte, a foglalkozás, az éghajlat, az életstílus, a kor, a vallás és nem utolsó sorban a kultúra.

Nos, lássuk hát melyik is a legtisztább nemzet a világon. 2006 októberében az erre irányuló felmérés eredménye szerint az ausztrálok fürdenek a legtöbbet. Az ausztrálok 69%-a naponta egyszer, 29%-uk napi kétszer, 9%-uk pedig akár napi háromszor is beáll a zuhany alá. Ezzel az ausztrálok nyerték el a világ legtisztább emberei címet. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward