Fulladás okozta a mamutbébik halálát

A két kiváló állapotban megőrződött fiatal állat több mint 40 ezer évvel ezelőtt élt Szibéria északi részén, egymástól nagyjából 4800 kilométeres távolságban. A Ljuba névre keresztelt mamut 2007-ben került elő a Juribej folyó közelében, Kroma nevű társát pedig 2008-ban találták meg a Kroma folyó mellett.

Fulladás okozta a mamutbébik halálát

Ljuba

A vizsgálatok alapján fulladás okozta a legjobb állapotban megőrződött mamutbébik halálát. A két fiatal állat több mint 40 ezer évvel ezelőtt élt Szibéria északi részén, egymástól nagyjából 4800 kilométeres távolságban. A Ljuba névre keresztelt mamut 2007-ben került elő a Juribej folyó közelében, Kroma nevű társát pedig 2008-ban találták meg a Kroma folyó mellett.

A fagyott talajnak köszönhetően kivételes épségben megőrződött maradványok révén a szakértők először vizsgálhatták közelebbről, hogyan zajlott a mamutok egyedfejlődése, mondja Daniel Fisher, a Michigani Egyetem kutatója. A két állat csontváza gyakorlatilag teljesen ép, így más fiatal mamutcsontok azonosításában is rendkívül nagy segítséget jelent. A csontokon túl az állatok izom-, zsír- és kötőszövetei, szervei, illetve bőre is kitűnő állapotban maradt fenn, és véredényeikből még valamennyi alvadt vért is sikerült kinyerni.

Ljuba (fent) és Kroma (lent) légutai

Kroma gyomrában némi megemésztetlen anyatejet is találtak, ami arra utal, hogy a fiatal állatot alig egy órával halála előtt szoptatta meg anyja. A szövetek károsításának elkerülése érdekében a mamutbébiket vizsgáló nemzetközi kutatócsoport CT-vel derítette fel az állatok anatómiáját, három dimenzióban modellezve annak legkisebb részleteit is.

Az állatok korának megállapításához a fogakban található növekedési rétegeket vették számba a szakértők. Ezek alapján Ljuba 30−35 napot élhetett, Khroma pedig nagyjából 52−57 nappal születése után pusztult el. Mindkét mamutbébi tavasszal született. Khroma agya egy kicsit kisebb mint egy újszülött elefántté, ami arra utalhat, hogy a mamutok rövidebb időt töltöttek az anyaméhben, és fejletlenebb állapotban jöttek a világra, mint ma élő rokonaik. A két lelet összehasonlítása során több olyan jelet is azonosítottak, amely alapján egyértelmű, hogy egyikük egy hónappal idősebb a másiknál. Ljuba koponyája keskenyebb, pofacsontjai vékonyabbak, míg Khroma vállai és lábcsontjai jóval fejlettebbek, vaskosabbak.

Az élőhelyük közt fennálló jelentős távolság ellenére a két mamubébit nagyon hasonló körülmények közt érte el a végzet: mindketten megfulladtak miután iszap került a légutaikba. Ljuba ormányának középső szakaszában egy nagyobb csomóban finomszemű, valószínűleg állóvízből származó üledéket azonosítottak. Az anyag nyomai az állat torkában és tüdejében is kimutathatóak.

Khroma ormányában, szájában és torkában némileg durvább anyagú, feltehetően folyami iszap található. Mivel ezt, illetve Khroma törött gerincét leszámítva mindkét állat teljesen egészségesnek tűnik, a szakértők igen valószínűnek tartják, hogy valóban fulladás okozta a mamutok halálát. Elképzelhető, hogy egy tó vagy folyó jege szakadhatott be az állatok alatt, vagy leomlott a vízpart, amelyen éppen álltak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward