Fontos előrelépés történt a magfúzió kutatásában

Először sikerült egy kísérleti reaktorban beindított fúziós folyamat során több energiát termelni, mint amennyit elnyelt az üzemanyag. 

Fontos előrelépés történt a magfúzió kutatásában

Fontos mérföldkövön vannak túl az Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói, ami a fúziós energia jövőjét illeti. A csillagok energiáját adó folyamat lemásolása az emberiség régi álma, hiszen szinte korlátlan, olcsó energiaforrást jelenthetne. Egyetlen aprócska probléma akad: a fúziós kísérleti erőművek egyelőre jóval több energiát fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek.

Az üzemanyag és tárolója jelentősen felnagyítva...

A kaliforniai laboratórium NIF nevű kísérleti rendszerében 192 rendkívül magas energiákon működő szuperlézer hevíti és helyezi nyomás alá az üzemanyagot − egy deutériumot és tríciumot tartalmazó, 2 milliméter átmérőjű golyót −, amelyben aztán ennek hatására megindul a magfúzió, vagyis a magok egyesülése során hélium, illetve óriási mennyiségű energia keletkezik. A labor munkatársainak közleménye szerint a szeptember vége felé végrehajtott kísérletek során a folyamatban termelődő energia végre túllépte az üzemanyag által elnyelt energia mennyiségét, ezt pedig eddig még egyetlen létező fúziós reaktorban sem sikerült elérni.

A termelődő energia egyelőre még nem éri el a lézerek által kibocsátott energia mértékét, ugyanis a rendszer más részeiben fennálló apróbb hiányosságok miatt a lézerek energiája egyelőre nem jut el maradéktalanul az üzemanyagig. Az eredmény jelentőségéből ez persze semmit nem von le: a labor munkatársainak köszönhetően az elmúlt évek legnagyobb előrelépése történt a fúziós energia kutatásában.

...és a reaktorkamra közepére helyezve

A NIF 2009-ben kezdte meg működését, és a szakértők kezdetben abban reménykedtek, hogy már 2012 szeptemberére pozitív energiamérleget tudnak produkálni, a munkát azonban számos váratlan technikai probléma nehezítette, és a sikeresen beindított fúziós folyamatok sehogy sem akartak úgy viselkedni, ahogy azt a matematikai modellek alapján a kutatók várták volna. Mostanra azonban ismét reménytelivé vált a helyzet, és úgy tűnik, hogy a 3,5 milliárd dollárból felépülő létesítmény munkatársai jó nyomon járnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward