Földi baktériumok az űrben

Földi baktériumok az űrben

Az esetlegesen oda jutó földi baktériumok képesek lennének túlélni a Mars felszínén, derül ki egy abból a hosszú távú kísérletsorozatból, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson végeztek. A kutatás célja persze nem a vörös bolygó bakteriális kolonizációjának előkészítése volt. A szakértők ehelyett arra voltak kíváncsiak, hogy a különféle űreszközökkel a Marsra hurcolt mikrobák mekkora veszélyt jelentenek a bolygóra.

A más égitestekre induló űrjárművekről még napjainkban is gyakorlatilag lehetetlen az összes biológiai szennyeződést eltávolítani. A földi baktériumok behurcolásával viszont jelentős változások indulhatnak be az idegen bolygó esetlegesen létező ökoszisztémájában, amit érthető módon szeretnének elkerülni a kutatók. Éppen ezért nagyon fontos megvizsgálni, hogy mely organizmusok képesek túlélni az űrutazás viszontagságait, illetve a célba vett égitest felszínén uralkodó körülményeket. Így ugyanis a küldetés előkészítői kiemelt figyelmet fordíthatnak arra, hogy ezektől a mikrobáktól megtisztítsák az adott űreszközt.

A szakértők több különböző kísérlettel vizsgálták meg a kérdéskört. Ezek egyike során az űrállomás egyik laborrészlegében 18 hónapon keresztül ellenállónak tartott földi mikrobákat tettek ki űrbéli körülményeknek. A mikroorganizmusok egy része a szakértők nagy meglepetésére még a legszélsőségesebb mélyűri környezettel is megbirkózott: túlélte a vákuumot, az óriási hőmérsékleti ingadozásokat, a Nap erős elektromágneses sugárzását és a kozmikus ionizáló sugárzást is.

Egy másik, szintén másfél évig tartó kísérlet során sötét űrbéli környezetben vizsgálták baktériumokat. 18 hónap elteltével a mélyűri körülmények között tartott spórák 10−40 százaléka élte túl a kalandot, azok a minták pedig, amelyeket a marsi atmoszférának megfelelő környezetben tartottak 85−100 százalékos túlélési rátával rendelkeztek.

Ha a Firmicute phylum nevű baktérium szélsőséges körülmények közé kerül, védőburkot képez maga körül, úgynevezett endospórát hozva létre, ezzel védve magát tartós szárazságok idején. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a struktúrák vajon képesek-e megvédeni a baktériumokat a fertőtlenítési eljárásoktól, illetve az űrbéli környezettől. A harmadik kísérlet során így olyan körülmények közé helyezték a mikrobákat, amelyek egy Marsra irányuló utazást, majd a bolygóra való leszállást modelleztek.

A vizsgálatok alapján az egyetlen biztos módszer a baktériumok elpusztítására, ha hosszabb ideig erős ultraibolya sugárzásnak teszik ki őket. Minden más kihívással magabiztosan birkóztak meg a mikrobák, 50 százalékos vagy annál magasabb túlélési rátát produkálva, mondják a kutatók. Ha tehát a Marsra induló űreszközön megtelepedő baktériumok képesek elbújni a Nap sugárzása elől, a jelenlegi információk alapján semmi akadálya annak, hogy életképes állapotban jussanak el a bolygóra, és ott esetleg szaporodni kezdjenek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward