Ferrofolyadékok és nanoart

A képen látható fekete vonalakat mágnesfolyadék, avagy ferrofolyadék alkotja, amelynek felszíne megfelelő külső mágneses mezővel gyakorlatilag tetszőlegesen alakítható.

Ferrofolyadékok és nanoart

Fabian Oefner svájci fényképész újabban pszichedelikus nanoartban utazik, és ha ez nem tűnik ismerősnek, ne szégyenkezzünk, meglehetősen új koncepcióról van ugyanis szó. A lenti képen látható fekete vonalakat mágnesfolyadék, avagy ferrofolyadék alkotja, amely 5–20 nm átmérőjű, felületaktív hordozófolyadékba kevert, szilárd mágneses (pl. Fe3O4, avagy magnetit) részecskékből áll. Az ilyen folyadékok felszíne megfelelő külső mágneses mezővel gyakorlatilag tetszőlegesen alakítható. A ferrofolyadékokat szigetelőanyagként használják a merevlemezek meghajtott tengelye körül, az orvostudományban kontrasztanyagként alkalmazzák, illetve újabban már a csillagászatban is igyekeznek alkalmazni ezeket: „folyékony”tükröket próbálnak készíteni belőlük.

Az itt látható képet készítő Oefner gyakran használ tudományos módszereket művei megalkotásához. Táncoló színek nevű projektjében egy hangszóró membránja fölé kifeszített fóliára szórt különféle színekkel megfestett sószemcséket, majd ráadva a hangerőt lefényképezte a formálódó különleges „szobrokat”. De korábban készített már képeket kukoricakeményítővel megtöltött lufikról a szétdurranás pillanatában, légpuskával lövöldözött kólás dobozokra, valamint villanykörtékre, és számos egyéb érdekes dologgal próbálkozott, érdemes egy pillantást vetni honlapjára.

Jelen esetben Oefner egy pár csepp ferrofolyadékot cseppentett egy tejüveg korongra, amely nem volt nagyobb a hüvelykujj körménél, majd egy mágneskorongot helyezett el az üveg alatt, hogy a folyadék körszerű formáljon, és közben bizarr felszíni alakzatokat hozzon létre. Egy aprócska injekciós tűvel ezt követően különféle színű vízfesték-cseppeket adagolt a ferrofolyadék apróbb egységeihez, megzavarva ezzel a vas nanorészecskék között fellépő mágneses erőket. A megfelelően eltalált méretű festékcseppek mellett továbbra elegendő mértékű mágneses erőhatás lépett fel a részecskék között ahhoz, hogy a ferrofolyadék kis, sejtszerű régiókba zárja a festékcseppeket. Ahová a kelleténél több festék került, ott minden látható szervezőerő megszűnt a mágnesfolyadékban, és szabadon keveredhettek a színek, ahogy az a kép kevésbé szabályos részein is látható.

A ferrofolyadékok alkalmazása az elmúlt években fel-felbukkant a művészetben, ilyen például a japán Kodama Szacsiko Morpho Towers nevű műve, amelyben a tüskés szoborszerű formák zenével összhangban változtatják alakjukat, mivel a taktusokhoz vannak igazítva a mágneses tér változásai. Szintén ilyen folyadékokból alkotott formák láthatók a Pendulum Watercolour című számának klipjében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward