Fény derül a legsötétebb galaxisokra

A tudósok megoldhatják a rejtélyt, hogy hogyan jöttek létre a világegyetem legsötétebb galaxisai

Fény derül a legsötétebb galaxisokra

A tudósok megoldhatják a rejtélyt, hogy hogyan jöttek létre a világegyetem legsötétebb galaxisai. A törpeszferoidok olyan galaxisok, amelyek  szinte kizárólag sötét anyagokból tevődnek össze, és a Tejút és az Androméda galaxis körül bukkantak rájuk. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a sötét rendszerek egykor gázokban gazdagok voltak, ám később nagyobb galaxisok holdjaivá váltak, és látható anyagaik egy része feloldódott. A Nature folyóirat által közölt tanulmány talán felfedheti a sötét anyag rejtélyét.

A kutatók computeres szimulációt használtak, hogy felfedjék, mi történhetett 10 milliárd évvel ezelőtt, amikor egy gáz-alapú törpegalaxis bekerült egy nagyobb Tejút-méretű rendszerbe. Megtalálták a húzóerőt, avagy a „tolónyomást”, amely az által jött létre, hogy  egy kisebb galaxis a masszívabb rendszer csillagközi gázain át haladt. A modell azt is megmutatta, hogy a nagyobb rendszer gravitációja a törperendszer sok csillagát elgörbítette volna.

Stelios Kazantzidis, a Stanford University asztrofizikusa és az újság szerkesztője elmondta: „Ezek az eredmények azért olyan izgalmasak, mert olyan fizikai hatások kombinációján alapulnak, amelyeket ezelőtt sosem vizsgáltak. Ez egy lépés a Világegyetem struktúrái létrejöttének jobb megértése felé, ami pedig az asztrofizika egyik alapvető célja.”

A kutatók úgy vélik, hogy minden megvilágított galaxist több rendkívül sötét anyagokból álló szferoid galaxis vesz körül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward