Felszínre hozták a cseljabinszki meteor legnagyobb darabját

A másfél méter hosszú, több mint fél tonnás kődarabot a Csebarkul-tó iszapjába fúródva találták meg a búvárok. 

Felszínre hozták a cseljabinszki meteor legnagyobb darabját

Minden valószínűség szerint az idén februárban a légkörbe belépő, majd ott felrobbanó cseljabinszki meteor legnagyobb darabját találták meg a búvárok az Urál déli részén fekvő Csebarkul-tó mélyén. A becslések szerint eredetileg 17 méter átmérőjű, 10 ezer tonnás kődarab nagyjából 22 kilométeres magasságban robbant fel, és akkora lökéshullámot keltett, amely a földkéregben 2,7 magnitúdós rengést okozott. Az esemény során több mint ezren sérültek meg, többségüket a lökéshullám nyomán kitörő ablakok szilánkjai sebezték meg.

A széteső meteor legnagyobb darabját a Csebarkul-tó irányában látták eltűnni a szemtanúk, és a helyszínt megvizsgáló szakértők rá is akadtak arra a 6 méteres lyukra, amelyet a befagyott tó jegén ütött a becsapódó szikla. A február óta eltelt időszakban 53 kisebb szilánk került elő a lyuk közeléből, amelyek a laborelemzések alapján a meteor darabkái lehettek. A tó környékén vizsgálódó kutatók júniusban jelentették be, hogy egy nagyobb meteoritot azonosítottak a tó fenekének iszapjába fúródva.

A felszínre hozás előkészítő munkálatait szeptember 10-én kezdték meg, és végül október 16-án sikerült kiemelni a csaknem másfél méter hosszú, több mint fél tonnás meteoritot. A szikladarabot még a vízben védőcsomagolással látták el, majd egy fémlapra helyezve a partra vontatták. A nagy érdeklődéssel kísért művelet ezen a ponton aztán kissé félresiklott. A következő lépésben ugyanis a meteorit lemérése következett volna, amikor azonban a kődarabot a ráerősített hevederekkel a mérlegre akasztották és elkezdték a levegőbe emelni, az három nagyobb darabra esett szét, ráadásul a mérleget is tönkretette, amely még funkcióképes állapotban utoljára 570 kilogrammos tömeget jelzett ki.

Az első vizsgálatok alapján azonban annyit már sikerült megállapítani, hogy valóban egy meteor, nagy valószínűséggel a cseljabinszki meteor egy darabját hozták felszínre. A kődarabon megfigyelhető a meteoritokra jellemző olvadt kéreg, illetve a jellegzetes benyomódások, amelyek szintén a légkörben való felhevülés során alakultak ki. A Csebarkul-tóból felszínre hozott szikladarab egyike a valaha megtalált legnagyobb meteoritoknak.

Érdekes gesztussal készül egyébként a becsapódás első évfordulójára Oroszország: a tervek szerint a Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon 2014. február 15-én dobogós helyezést elérő sportolók olyan érmeket vihetnek haza, amelyek anyagában megtalálható lesz a cseljabinszki meteor egy felszínt elérő darabkája is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward