Felbukkant egy Intel Rocket Lake-S sorozatú CPU mérnöki tesztpéldánya

A dolgok jelenlegi állása szerint egy felsőkategóriás Rocket Lake-S modellről lehet szó, amely nyolc maggal és tizenhat szállal rendelkezik.

Felbukkant egy Intel Rocket Lake-S sorozatú CPU mérnöki tesztpéldánya

Az Intel háza táján hamarosan új asztali processzorok jelenhetnek meg a kliens szegmensben, ugyanis érkeznek a régóta pletykált Comet Lake-S generáció tagjai, amelyek már egészen 10 magig és 20 szálig skálázódhatnak. Az újdonságokhoz új processzorfoglalatot használ a gyártó, így a visszamenőleges kompatibilitás nem lesz megoldott, hiszen az LGA-1200-as tokozás teljesen új lábkiosztással érkezhet, valamint a lapkába mart bemélyedések is máshova esnek, hogy még véletlenül se lehessen régebbi foglaltba illeszteni a termékeket. A Comet Lake-S család már április 30-án bemutatkozhat, de kereskedelmi forgalomban majd csak később találkozhatunk az új processzorokkal és alaplapokkal, amennyiben a legutóbbi pletykák állításai megalapozottak.

Ezt a generációt várhatóan a Rocket Lake-S követi, amellyel kapcsolatban már több pletyka is felröppent az elmúlt hónapok során. A szóban forgó processzorok várhatóan már szakítanak a Skylake architektúrával, amelynek építőköveit még az Intel aktuális kínálatának nagy része használja. A Rocket Lake-S várhatóan az Ice Lake után érkező Tiger Lake mobil processzorok Willov Cove architektúrájára épülhet, a maximum nyolc processzormaggal rendelkező CPU részleg mellé pedig várhatóan Intel Xe architektúra köré épülő iGPU is kerülhet. Az új processzorok várhatóan még mindig 14 nm-es csíkszélességgel készülhetnek, viszont az Xe iGPU esetében már 10 nm-es csíkszélesség lehet érvényben. A korábbi pletykák részletei itt olvashatóak.

A napokban meglepő módon már fel is bukkant egy Rocket Lake S processzor a 3DMark adatbázisában, erre a tényre pedig ismét @_rogame hívta fel a figyelmet. A tesztelés alatt álló processzorral kapcsolatban túl sok információ nem látott napvilágot, mindössze annyi derült ki, hogy egy nyolc maggal és tizenhat szállal ellátott megoldás foglalt helyet a tesztplatformban, amely 1,8 GHz-es alap- és boost órajelen ketyegett. Utóbbi értékek nem biztos, hogy valósak, legalábbis a boost órajel biztosan nem, az alap-órajel pedig minden bizonnyal változni fog, hiszen jó eséllyel még nem a végleges dizájnnal állunk szemben. Az viszont ebből már kiderül, hogy a Rocket Lake-S generációs tesztelése javában folyik a háttérben, így a PCI Express 4.0-s támogatással is rendelkező termékcsalád megjelenésére a vártnál hamarabb, akár még idén sor kerülhet.

A feltevések szerint a Rocket Lake-S generációt a vártnál hamarabb piacra dobhatja az Intel, ugyanis a RYZEN 4000-es sorozat idei megjelenése gyorsabb reakciót kívánhat. A pletykák alapján az új Intel processzorok akár már idén októberben bemutatkozhatnak, de még csak papíron, a CES 2021 alkalmával pedig akár el is rajtolhatnak. Ez a forgatókönyv jelenleg nem igazán tűnik reálisnak, hiszen a Comet Lake-S generáció még csak most mutatkozik be, így túl hamar kapna utódot. Sokkal reálisabb lehet az a feltevés, amely szerint majd csak a következő év első vagy második negyedévében kerül sor a Rocket Lake-S modellek rajtjára. Akárhogy is lesz, kíváncsian várjuk, mire lesz képes az új generáció.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap