PCI Express 4.0 támogatással jöhet a Rocket Lake-S platform

Az új platform elhozza a PCI Express 4.0-s szabvány támogatását, de ezzel egy időben elveszíti az SGX támogatást is.

PCI Express 4.0 támogatással jöhet a Rocket Lake-S platform

Az Intel jelenleg a Comet Lake-S sorozat rajtjára készül, az új processzorokról pedig sorra jelennek meg a különböző teszteredmények, hála a tesztprogramok adatbázisainak. Noha a figyelem középpontjában jelenleg a Comet Lake-S sorozat foglal helyet, már a következő generációs megoldások, a Rocket Lake-S sorozat tagjai is gőzerővel készülnek, hogy az idei év végén, illetve a következő év elején elrajtolhassanak. Az persze kérdéses, hogy a koronavírus-járvány miatt szükség lesz-e a korábbi tervek megváltoztatására, azaz elhalasztják-e az egyes termékek rajtját, de erre idővel úgyis választ kapunk. Az alábbiakban sorra vesszük, mi minden tudható jelenleg a Rocket Lake-S processzorokat kiszolgáló platformmal kapcsolatban. Az információkra a VideoCardz munkatársai tettek szert, akik Intel-közeli forrásból szerezték a diagramot is az adatokat.

A Rocket Lake-S processzorokat kiszolgáló platform várhatóan 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok köré épül, amelyeken LGA-1200-as processzorfoglalat helyezkedik el, csak úgy, mint a Comet Lake-S modellekhez készített 400-as sorozatú alaplapokon. Processzorok terén az igazi előrelépés az lesz, hogy a magok esetében már a Willov Cove architektúrát alkalmazzák, amely a Tiger Lake-U processzorokból lehet ismerős, viszont fontos változás, hogy az asztali termékek nem 10 nm-es, hanem 14 nm-es csíkszélességgel készülnek. A nagyobb lapka miatt várhatóan kevesebb processzormag áll majd rendelkezésre, mint a Comet Lake-S sorozatánál, ahogy arról a korábbi pletykák már beszámoltak.

Galéria megnyitása

Fontos változás továbbá, hogy a Rocket Lake-S processzorok már PCI Express 4.0-s támogatással rendelkeznek majd, vagyis ezen a téren felzárkózik az Intel az AMD-hez. A processzorok várhatóan 20 darab PCI Express 4.0-s sávot kínálnak, amelyek közül 16-ot videokártyák, illetve bővítőkártyák meghajtására lehet használni, míg a maradék négy egy M.2-es slotot szolgálhat ki. Az új processzorok ezzel együtt már az Intel Xe GPU architektúráját is megkapják, ugyanis Intel Xe alapú iGPU dolgozik majd rajtuk. Utóbbinak köszönhetően DisplayPort 1.4a, illetve HDMI 2.0b szabványú videó kimenetek megjelenésére is számíthatunk.

Fejlődik a lapkakészlet és a processzor közötti kapcsolat is, ugyanis a Direct Media Interface (DMI) a korábbi négy helyett már nyolc sávval dolgozhat. Az 500-as sorozatú lapkakészlet esetében csak PCI Express 3.0-s támogatásra számíthatunk, vagyis azok a bővítőhelyek, amelyeket a PCH szolgál ki, csak PCIe 3.0-s sebességre lesznek képesek. Elérhető lesz az USB 3.2 Gen2x2 támogatás, amely 20 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, valamint Thunderbolt 4 támogatásra is számíthatunk. Fejlődik még a média kódoló és dekódoló motor is, így 12-bites AV1/HEVC támogatásra, valamint az E2E tömörítés támogatására egyaránt számíthatunk.

Érdekesség, hogy az új processzorok és az új platform már nem rendelkezik majd SGX támogatással ( Intel Software Guard Extensions), ezt a funkciót ugyanis eltávolítják, amire minden bizonnyal azért lehet szükség, mert rengeteg sérülékenységet tartalmaz, amelyeken keresztül támadhatóak a vele felszerelt rendszerek – gondoljunk csak a legfrissebb sebezhetőségre, az LVI-re.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap