Shop menü

FELBUKKANT AZ ELSŐ ASUS GYÁRTMÁNYÚ GAMER NUC, AMI A ROG SOROZATOT ERŐSÍTI

Hardver terén Meteor Lake processzorokra és GeForce RTX 40-es sorozatú mobil videokártyákra számíthatunk.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Felbukkant az első ASUS gyártmányú gamer NUC, ami a RoG sorozatot erősíti

Az Intel tavaly júliusban igen nagy meglepetést okozott, amikor kiderült, 11 esztendőt követően elengedi a népszerű NUC sorozat kezét, vagyis véget ér egy rendkívül érdekes korszak. Nem sokkal később szerencsére megjelent a fény az alagút végén, ugyanis a felek bejelentették, az ASUS viszi tovább a NUC sorozat stafétabotját, így egyebek mellett RoG sorozatú NUC konfigurációk érkezésére is számíthatunk a nem is oly távoli jövőben. Az újdonságok elkezdtek megjelenni a gyártó kínálatában, a CES 2024 alkalmával pedig egy RoG sorozatú különlegességet is meg lehetett csodálni, ami a NUC rajongó gamereket veszi célba.

Galéria megnyitása

Az új NuC esetében az ASUS folytatja az Intel hagyományát, vagyis kódnévvel is ellátta a friss fejlesztést, ennek köszönhetően könnyebb beazonosítani, melyik generációról van szó. A Scorpion Canyon kódnévre keresztelt RoG NUC alapját természetesen Meteor Lake sorozatú Intel SoC egységek adják, ezekből kétféle modellt lehet választani az újdonság esetében.

Az egyik a kínálat csúcsán helyet foglaló Core Ultra 9 185H, míg a másik a nem sokkal gyengébb Core Ultra 7 155H. Előbbinél összesen 16 mag áll rendelkezésre, amelyek közül 6 a P-Core, 8 az E-Core, míg 2 az LP részleget erősíti, ezekhez pedig 8 Xe maggal ellátott iGPU is társul, ami 2,35 GHz-es boost órajelet vethet be.

Galéria megnyitása

A Core Ultra 7 155H ugyancsak 16 maggal rendelkezik, ám ezek már nem 5,1 GHz-es, hanem csak 4,8 GHz-es maximális boost órajelet vethetnek be, mármint a P-Core részleg esetében, a 8 Xe maggal ellátott iGPU pedig csak 2,25 GHz-es boost órajelre képes. A Core Ultra 9 185H mellé GeForce RTX 4070 Laptop GPU, míg a Core Ultra 7 155H mellé GeForce RTX 4060 Laptop GPU típusú mobil videokártya jár. 

A processzorok mellé maximum 64 GB-nyi So-DIMM memória kapcsolódhat, természetesen DDR5-ös formátumban, míg az adatok tárolását három darab M.2-2280-as bővítőhelyen keresztül valósíthatjuk meg, amelyekbe PCI Expres 4.0 NVMe SSD kártyák kerülhetnek.

Galéria megnyitása

A 2,5 literes ház belsejében találunk még Wi-Fi 6E támogatást kínáló, Killer Wi-Fi 6E AX1690i típusú bővítőkártyát, valamint számos hasznos port is rendelkezésre áll. Az előlapon egy UHS-1 osztályú SD memóriakártya-olvasó foglal helyet két darab USB 3.2 Gen2 Type-A port társaságában, valamint egy 3,5 milliméteres Jack Audió port is jelen van a felhozatalban.

A hátoldalon egy Thunderbolt 4-es port, két darab USB 3.2 Gen2 Typ-A csatlakozó, két USB 2.0-s port, plusz egy HDMI 2.1-es és két DisplayPort 1.4-es videó kimenet található. A sorból természetesen az Ethernet port sem hiányzik.

Galéria megnyitása

A RoG sorozatú NUC fektetett és álló kivitelben egyaránt használható, utóbbihoz egy kis tartó állványt is kapunk. Maga a ház nagyrészt szerszámmentesen szerelhető, de belül azért találunk egy csavart, ami a belső akkumulátort tartja a helyén annak érdekében, hogy ha egy gyermeki kéz betéved, ne tudja kipiszkálni és lenyelni a CMOS akkumulátort.

Galéria megnyitása

A RoG sorozatú NUC az ASUS illetékesei szerint rövidesen megjelenhet, konkrét listaárakat azonban egyelőre nem tudtak mondani. Annyi derült ki, hogy az Ultra 7 processzorral és a GeForce RTX 4060 Laptop GPU videokártyával szerelt változat ára 1700 és 1800 dollár között foglalhat helyet, míg a Core Ultra 9-es processzorral és a GeForce RTX 4070 Laptop GPU-val szerelt verziónál már 2100-2200 dolláros listaárra lehet számítani.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére