Shop menü

AZ ASUS VISZI TOVÁBB AZ INTEL NUC SOROZATÁNAK STAFÉTABOTJÁT

Az Intel és az ASUS között nem-exkluzív licencegyezmény született, vagyis később egyéb vállalatok is felülhetnek a NUC vonatra, ha szeretnének.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az ASUS viszi tovább az Intel NUC sorozatának stafétabotját

Az Intel vezetése nemrégiben jelentette be, hogy hátat fordítanak a NUC üzletágnak, ami igazán kellemetlen meglepetésként érte a piacot és a vásárlókat, akkoriban pedig az sem volt világos, hogy a 12 éve forgalomban lévő NUC modellek végleg eltűnnek-e, vagy az egyes gyártópartnerek átveszik-e a stafétabotot az Inteltől.

Szerencsére a friss hírek alapján szó sincs arról, hogy a NUC család megszűnne, ugyanis az Intel és az ASUS illetékesei aláírtak egy előzetes megállapodást, amelynek értelmében az ASUS nem-exkluzív licenchez jutott annak érdekében, hogy készíthesse a különböző NUC sorozatú termékeket, valamint a licenc azt is megengedi, hogy a vállalat következő generációs NUC konfigurációkat fejlesszen. Abból kiindulva, hogy az ASUS bőségesen rendelkezik mérnöki erőforrásokkal, arra lehet számítani, hogy a NUC sorozat támogatása és fejlesztése nem okozhat majd problémát.

Az előzetes megállapodás a jelek szerint a 10. generációtól a 13. generációig érinti a NUC konfigurációkat, már ami a termékek építését és értékesítését illeti, de következő generációs rendszerek fejlesztésére is lehetőséget ad. Cserébe az ASUS viszont vállalja, hogy támogatja a meglévő NUC konfigurációkat, ami igazából nem egy könnyű feladat, hiszen a NUC család meglehetősen nagyra nőtt az elmúlt évek során, az Intel ugyanis számos területet vett célba velük, beleértve az IoT piacot, az üzleti konfigurációk szegmensét, a kisebb üzleti felhasználókat, illetve a gamereket is.

Galéria megnyitása

Az előzetes megállapodás következményeként az ASUS egy új üzletág létrehozását tervezi, ami az ASUS NUC BU nevet kapja majd, aminek pont a fenti követelmények teljesítése lesz a feladata: támogatja a meglévő termékeket, újakat fejleszt, valamint a meglévő modellek gyártásáért is felel. Az egyelőre nem világos, a későbbiekben milyen NUC PC-k készülhetnek az ASUS műhelyében, az viszont erősen valószínű, hogy a NUC sorozat még változatosabb lehet, ha abból indulunk ki, mennyi területen rendelkezik az ASUS csapata szakértelemmel és mennyire gazdag termékpalettával büszkélkedik. Az új helyzet nem biztos, hogy jó hír azoknak a kisebb szereplőknek, akik eddig az Intel NUC modellek egyedivé tételével keresték meg a napi betevőjüket, de idővel erre is fény derülhet.

Azzal, hogy az Intel leadja a NUC üzletágat, a felszabaduló mérnöki és egyéb erőforrásai a különböző chipek fejlesztésére és gyártására fordíthatóak, amivel alighanem fokozódhat a vállalat versenyképessége és profitabilitása is. Az új helyzettel persze az ASUS is jól jár, hiszen megerősödhet a piaci pozíciója a kompakt asztali konfigurációk szegmensében, ami azt is eredményezheti, hogy a vállalat visszatér az 5 legnagyobb PC vállalat közé.

Azt persze fontos megjegyezni, hogy az előzetes megállapodás keretén belül nem-exkluzív licencet kapott az ASUS, vagyis idővel egyéb vállalatok is készíthetnek NUC márkájú termékeket, amennyiben sikerül megállapodniuk az Intellel. Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen feltételeket kell teljesíteniük mindazon vállalatoknak, akik szintén szert szeretnének tenni a nem-exkluzív licencre annak érdekében, hogy NUC sorozatú termékeket készíthessenek és fejleszthessenek.

Az Intel döntése egyébként jónak tűnik, az ASUS kezében várhatóan jó helyen lesz a NUC sorozat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére