Shop menü

AZ INTEL ELENGEDI A NUC SOROZAT ÉS A NUC ÜZLETÁG KEZÉT – LEZÁRUL EGY 11 ÉVES KORSZAK

Az említett üzletágba a továbbiakban egy fillért sem fektetnek, lényegében megáll a fejlesztőmunka, így újabb NUC konfigurációk sem készülnek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel elengedi a NUC sorozat és a NUC üzletág kezét – Lezárul egy 11 éves korszak

Az Intel NUC sorozata elég régóta, 2012 óta van jelen a piacon, azóta rengeteg új konfiguráció érkezett, legutóbb éppen a napokban, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk. A NUC sorozat tagjai főként azért népszerűek, mert kevés helyet foglalnak, ennek ellenére szinte mindent tartalmaznak, amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet. A NUC kínálat idővel igencsak gazdaggá vált, így már nemcsak a klasszikus kompakt asztali konfigurációk kaptak helyet benne, hanem gamereknek szánt, kifejezetten izmos rendszerek is, sőt, még Intel Xeon processzorral szerelt példányok is tiszteletüket tették a piacon a NUC égisze alatt.

Mivel a legfrissebb rendszerek az elmúlt hetek és hónapok folyamán jelentek meg, aligha számíthattunk arra, hogy nem sokkal később bejelenti a vállalat, elengedi a NUC sorozat kezét, a jövőben nem költenek az üzletágra egy fillért sem, azaz lényegében véget ér a NUC kínálat pályafutása az Intel berkein belül. A sztorit először a ServeTheHome munkatársai szellőztették meg, ugyanis belsős forrásaiknak köszönhetően értesültek róla, hogy a NUC termékcsalád nyugdíjazása éppen napirenden van. Az Intel illetékesei első körben értesítették az érintett partnereket arról, hogy jelentős változás várható, majd nem sokkal azután, hogy a pletykák megjelentek, hivatalosan is reagáltak a helyzetre. Lényegében elismerték, valóban kiszállnak a NUC üzletágból, valóban leállnak a fejlesztések, de a NUC kategória igazából nem szűnik meg.

Noha az Inteltől már nem érkeznek NUC sorozatú konfigurációk, a vállalat segíteni fog a partnereknek abban, hogy hasonló funkcionalitású és formátumú asztali számítógépeket kínáljanak a vásárlók számára. Maga a NUC üzletág egyébként nemcsak kompakt és gamereknek szánt asztali konfigurációkat készített, hanem notebook referencia konfigurációkat, illetve egyéb termékeket is.

A többnyire barebone formátumban érkező, azaz adattárolót és rendszermemóriát nem tartalmazó NUC konfigurációk helyét a partnerek által tervezett és gyártott kompakt rendszerek veszik majd át a piacon. Egyebek mellett az ASRock is gyárt olyan alaplapokat, amelyek passzolnak a kompakt asztali számítógép kategóriához, de pici asztali PC-k az MSI, a Gigabyte, az ECS és a Zotac kínálatában is jelen vannak. A Lenovo, a Dell, valamint a HP pedig a „Project TinyMiniMicro” program keretén belül készít kifejezetten helytakarékos asztali rendszereket, amelyek a későbbiekben is velünk maradhatnak.

Az Intel NUC szériája lényegében 11 esztendőn keresztül volt jelen a piacon, ám úgy tűnik, ez az üzletág is a vállalat működésének reformját célzó törekvések áldozatává vált. Az Intel vezetője korábban kijelentette, felülvizsgálják az egyes üzletágakat és lemetszik azokat a hajtásokat, amelyek nem tartoznak a fő üzletágakhoz, vagyis azokat, amelyek nem járulnak hozzá kellő mértékben a vállalat növekedéséhez, illetve a teljes árbevételhez.

Az átstrukturálásnak később lehetnek még áldozatai, jó eséllyel nem a NUC üzletág volt az utolsó a sorban. Azt viszont leszögezték, hogy a NUC üzletág bezárása nem érinti a Client Computing Group (CCG csoport) egyéb részlegeit, valamint a Network and Edge Computing (NEX) üzletágat sem.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére