Shop menü

MÁR KÉSZÜLNEK AZ ASUS ROG NUC SOROZATÚ KOMPAKT ASZTALI GAMER PC-I

Elég sok információ kiszivárgott az érkező termékekkel kapcsolatban, ám mivel pletykáról van szó, érdemes egészséges gyanakvással fogadni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Már készülnek az ASUS RoG NUC sorozatú kompakt asztali gamer PC-i

Az Intel nemrégiben elég nagy meglepetést okozott azzal, hogy bejelentette, nem fordít több erőforrást a NUC sorozat fejlesztésére, vagyis új termékeket már nem dobnak piacra, a meglévő sorozatok kiszolgálása azonban tovább folyik mind garanciális ügyintézés, mind terméktámogatás tekintetében. Egy ideig úgy tűnt, az Intel döntésével gyakorlatilag véget ér egy nagyjából 11 esztendőt átölelő korszak, ám nemrégiben friss információ érkezett a témában, amelynek értelmében az ASUS viheti tovább a NUC család stafétabotját.

A megállapodás lényege, hogy az ASUS egy nem-exkluzív licenc keretén belül lehetőséget kapott NUC sorozatú asztali konfigurációk fejlesztésére és gyártására, plusz a velük kapcsolatos összes egyéb feladatot is vállalnia kell a gyártónak, már ami a terméktámogatással, az ügyfélkezeléssel, illetve a garanciális ügyintézéssel kapcsolatos teendőket illeti. A bejelentés kapcsán egyik vállalat sem árult el részleteket azzal kapcsolatban, mit hozhat a jövő: az Intel nem jelentett be egyéb partnereket, az ASUS pedig nem részletezte, milyen NUC konfigurációk fejlesztésén dolgoznak.

A Bits and Chips munkatársai már ezzel kapcsolatban is szereztek némi információt, ami alapján úgy tűnik, az ASUS egyebek mellett egy RoG NUC névre keresztelt sorozat fejlesztésére készül, sőt, igazából már folynak is a munkálatok a háttérben. A RoG NUC modellek lényegében az Intel NuC 13 Extreme utódjául szolgálnak, amivel a gamereket vette célba az Intel. A NUC 13 Extreme, vagyis a Raptor Canyon modellek az Intel 13. generációs Core sorozatú processzorai köré épülnek, azaz Raptor Lake alapokon nyugszanak. A választék a Core i9-13900K, a Core i7-13700K, valamint a Core i5-13600K modellekre korlátozódik. A feltételezések szerint a RoG NUC sorozatú kompakt asztali gamer konfigurációk a Meteor Lake sorozat mobil tagjai köré épülnek majd, hiszen az asztali Meteor Lake-S processzorok az eddigi hírek szerint mégsem kerülnek forgalomba.

Mobil fronton a releváns kínálat 35 W és 65 W közötti TDP kerettel rendelkezik, az új modellek Redwood és Crestmont alapú processzormagokat kapnak. Az architektúra-váltás biztosan hoz a konyhára némi teljesítményt, az viszont erősen kérdéses, hogy az említett TDP tartományban mozgó Meteor Lake processzorok képesek lesznek-e felvenni a versenyt a 125 W-os TDP kerettel rendelkező Raptor Lake modellekkel. Persze azt sem szabad elvetni, hogy az ASUS RoG NUC sorozatának tagjai a Raptor Lake Refresh processzorokat kapják meg, amelyek ugyan csak minimális sebességnövekedést hoznak a jelenlegi processzorokhoz képest, de legalább biztosan nem lesznek lassabbak náluk. Később, ahogy az Arrow Lake befut, köré épülhetnek a még újabb RoG NUC modellek.

Videokártya-támogatás terén az Intel NUC 13 Extreme nagyon jól áll, hiszen akár egy háromslotos magasságú és 30 centiméteres hosszúságú példány is elfér a házban, ami elég sokféle videokártya alkalmazását teszi lehetővé. Az aktuális információk alapján a RoG NUC esetében megtartják ezt a koncepciót, videokártyák terén pedig az Nvidia GeForce RTX 40-es sorozatának tagjai szerepelhetnek a kínálatban. Konkrétan a GeForce RTX 4070 alkalmazása is szóba került, ám az nem világos, hogy ez lesz-e a csúcs a kínbálatban, vagy érkezik-e még egy GeForce RTX 4080-as opció is. A GeForce RTX 4090 bevetése nem tűnik túl valószínűnek, hiszen a 450 W-os TDP kerettel rendelkező videokártya számára túlságosan kicsi lenne a légtér a megfelelő hűtés megvalósításához.

A RoG NUC sorozat tagjairól egyelőre nincsenek renderképek vagy fotók, de a források elmondása szerint arra számíthatunk, hogy futurisztikus dizájnnal rendelkeznek majd az újdonságok és rengeteg RGB LED világítást is kapnak. Egyéb konkrétumok egyelőre nem állnak rendelkezésre, az viszont biztos, hogy mivel RoG sorozatú termékről van szó, az árcédulán borsos összeg szerepel majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére